Het delen van het familie fotoalbum met de hele wereld is dankzij de opkomst van social media zoals Facebook en Instagram nu wel heel makkelijk geworden. Hoe leuk is het om de foto van jouw kleine te delen? Voor jezelf en de rest van de familie is het antwoord duidelijk positief (tenzij iedereen inmiddels gek is geworden van tientallen baby foto’s per dag). Maar wat vind je eigen kind er nu eigenlijk van?
Filmpje kind online
Het lijkt een ontzettend goed idee om een lollig filmpje van jouw kleuter online te zetten. Bovendien heeft jouw kind op die leeftijd niet in de gaten wat er precies aan de hand is en de gevolgen hiervan zal hij of zij er zeker niet van inzien. Maar kleine kinderen worden ook groot en het is mogelijk dat bij een terugblik naar oude berichten het filmpje weer opduikt.
Mening
Nu jouw kind ouder is, zal hij of zij ook een mening kunnen vormen en deze niet onder de bank of stoelen schuiven. Als ouder staan we er namelijk niet bij stil wat onze kids ervan vinden dat we te pas en on te pas foto’s schieten en deze met de hele wereld delen. Immers, een baby of een peuter zal niet gaan flippen na het zien van een flits.
Niet op de foto willen
Probeer je echter hetzelfde kiekje een paar jaar later bij jouw kind dan zul je geheid zien dat hij veel meer bewust is van zijn omgeving en zijn  eigen lichaam. Sommige kinderen willen dan ook liever niet op de foto. Een goed voorbeeld is de angst voor de jaarlijkse schoolfoto.
De eerste generatie in een compleet digitale wereld
Toen wij klein waren, was er nog geen internet. Jouw meest beschamende foto’s worden in het ergste geval tijdens je verjaardag aan de familie en vrienden getoond. Daarna werden de fotoalbums weer ergens op de zolder opgeborgen.
Onze kinderen hebben deze luxe wellicht niet. Wanneer je iets op het internet zet, is het erg lastig om het weer van het internet te krijgen. Zelfs als je de foto verwijdert, zal het ergens op het internet opgeslagen zijn en kan het zomaar weer opduiken.
Daarnaast is een foto die je op Facebook deelt zichtbaar door een veel groter publiek. Je kunt bepalen dat enkel je vrienden foto’s die door jou geplaatst zijn kunnen zien, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen honderden Facebook vrienden. Kortom, een foto delen heeft tegenwoordig veel meer gevolgen dan voorheen.
Het beschermen van de privacy van je kind
Het is dus aan te raden om de privacy van je kinderen niet als een luchtig onderwerp beschouwen. Naast de gebruikelijke bezwaren zoals niet weten wie er naar de foto’s van je kind loopt te staren, zijn er dus ook andere negatieve gevolgen.
In Frankrijk is er nu zelfs een wet gelanceerd die kinderen in bescherming neemt tegen haar ouders. Ouders moeten om toestemming vragen om de foto’s van hun kinderen te plaatsen. Zo niet, dan kunnen zij een boete krijgen of zelfs de bak indraaien als een kind later aangeeft toch niet zo blij te zijn met een gedeelde foto.
Hopelijk hoeft het in Nederland niet zo ver te komen, maar het zet je wel aan het denken. Delen we als ouders te veel foto’s van onze kinderen en wat vinden ze er eigenlijk zelf van? We zijn benieuwd naar jouw mening!
Ik vind dat ze wel in Nederland in moeten voeren dat vooral opa’s en oma’s een boete kunnen krijgen voor foto’s van hun klein kind op facebook te zetten zonder toestemming van de ouders.