Peuterspeelzaal ja of nee?

Hebben jullie al nagedacht of je kleine straks naar de peuterspeelzaal gaat? Je kindje kan vanaf 2 tot 2,5 jaar al naar de peuterspeelzaal gebracht worden en kan er tot het vierde jaar blijven. Daarna kan in de meeste gevallen de peuter doorstromen naar het basisonderwijs. Waarom zou je je kind wel of niet naar de peuterspeelzaal brengen? Het is namelijk niet verplicht om je kindje naar school te doen. Je kunt het zien als een voorbereiding op zijn/haar schooltijd of omdat je merkt dat je peuter toe is aan contact met leeftijdsgenootjes.

Voordelen peuterspeelzaal

1) Er zijn veel voordelen te noemen om ervoor te kiezen de kindje naar de peuterspeelzaal te doen. Een groot voordeel kan zijn dat je kleine spruit in contact komt met andere leeftijdsgenootjes. Peuters leren hierdoor al vroeg om met elkaar te spelen en dingen te delen. Het lijkt misschien eng om je baby al zo snel in zijn vertrouwde omgeving te halen, maar dit hoeft niet perse slechte zijn. Het in groepsverband spelen en leren met (onbekende) kinderen heeft een positieve invloed om de sociale interactiemogelijkheden in zijn/haar latere leven.

2) Op een peuterspeelzaal wordt op speelse wijze al een begin gemaakt aan de ontwikkeling van je peuter. Hierdoor went hij/zij aan het schoolritme. Daarnaast spelen agogische aspecten hiervoor een rol. Denk hierbij aan het verbeteren van het spraakvermogen, socialer worden en het verkrijgen van ritme en structuur. Daarbij zeggen we niet dat je je baby geen baby meer moeten laten zijn, want ook dat blijft zeer belangrijk.

3) Iedere peuter is uniek en wil de wereld op zijn/haar manier ontdekken en uitproberen. De medewerkers van de peuterspeelzaal zijn getraind om de behoeftes van een kind te ontdekken en in te schatten. Bij het opmerken van opvallende afwijkingen de ontwikkelingsverloop van de peuter kan er al aan de bel getrokken worden als er achterstanden of voorsprongen gesignaleerd zijn. Dat kan voor het kiezen van de juiste basisschool al een pluspunt zijn.

4) De tijden van de peuterspeelzaal zijn in de meeste gevallen verdeeld over twee dagdelen in de week en slechts een paar uurtjes. Als ouder heb je dan net even de handen vrij om je eigen tijd in te delen. Houd er wel rekening mee dat het voor je peuter heel intensief is en dat hij/zij rust nodig heeft na de ‘schooltijd’.

Nadelen peuterspeelzaal

1) Een peuterspeelzaal is geen kinderopvang en dus niet altijd even ideaal als jullie allebei werken. Het gaat om maar een paar uurtjes in de week, dus je kunt niet heel veel gaan ondernemen als je kindje naar de peuterspeelzaal is. Als beide ouders buitenshuis werken is het beter om een crèche of kinderdagverblijf aan te houden. Houd ook rekening met de tarieven van peuterspeelzalen. Die kunnen wisselen per gemeente en accommodatie.

2) De kans dat je kindje wat vaker ziek zal zijn is groter als het naar de peuterspeelzaal gaat. Er zijn meer kinderen; dus meer bacteriën en virussen waarmee jouw peuter te maken krijgt. Het is natuurlijk niet fijn als je kindje ziek is, maar aan de andere kant bouwt het hiermee het wel de broodnodige weerstand op waarvan hij/zij later weer profijt zal hebben. Natuurlijk pleiten we er hier natuurlijk niet voor om je kindje ziek te laten worden!

3) Wanneer je kiest voor de peuterspeelzaal kies je er ook voor dat je kindje meerdere opvoeders zal hebben. Je hebt de opvoeding minder in de hand dan wanneer je alles zelf doet. Heb je daar problemen mee? Dan is de peuterspeelzaal misschien niet iets voor jullie. Bedenk wel dat je dat uiteindelijk toch los zal moeten laten, maar wanneer dat moment is aangebroken bepaal je helemaal zelf.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...