Zwemmen met je baby

Dat zwemmen gezond is dat weten we allemaal, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de motoriek en de sociale ontwikkeling van je baby. Zit je er over na te denken met je baby te gaan zwemmen? Dan vind je in dit artikel nuttige informatie.

Wanneer starten met zwemmen?

Vrijwel alle baby’s voelen zich vertrouwd in het water. Ze leren zich bewegen in het water, maar leren ook hoe ze moeten draaien en drijven. Daarnaast versterkt het jullie band, en is het goed voor de psychische en fysieke ontwikkeling.

Al vanaf drie maanden oud kun je gaan beginnen met zwemmen met je kleine. Op dit moment kan je baby namelijk zijn eigen temperatuur al reguleren en is daarnaast de kans op infecties erg klein. Wel moet je natuurlijk rekening houden met de weerstand en de gezondheid van je baby. Heeft je kleine echter koorts, een ontsteking, open wondjes, hoest hij of heeft hij net een vaccinatie gehad? Dan kun je beter even wachten.

Samen of alleen?

Kies wat je zelf fijn vindt. Je kan ervoor kiezen op een rustige ochtend samen met je baby te gaan zwemmen, eventueel samen met je partner, maar je kan ook gaan zwemmen in groepsverband. Hierbij zwem je samen met andere moeders en hun baby’s onder deskundige begeleiding. Dit is vooral fijn voor je eigen geruststelling, want zo’n eerste keer zwemmen kan nog best spannend zijn. Daarnaast leer je ook verschillende veilige manieren om je kind vast te houden zodat de aangeboren natuurlijke reflexen van je kind zullen verbeteren.

Wat zijn de voordelen van het zwemmen?

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je kind spelenderwijs om leert gaan met water. Daarnaast is hij ook heel druk met bewegen in het water, wat goed is voor de fysieke ontwikkeling. Maar ook heeft het een voordeel op de sociale en emotionele band tussen jou en je baby, omdat jullie samen continu contact hebben. Ook zorgt het zwemmen voor een kleinere kans op infecties, verbetert het de motoriek en versterkt het de hart- en bloedvaten.

Zwemmen zonder bandjes

Wanneer je gaat babyzwemmen worden er geen zwembandjes gebruikt want dit kan een vals gevoel van veiligheid geven bij zowel jouzelf als je baby. Het is belangrijk om te weten hoe jij je kind in het water kan ondersteunen, en dat leer je niet met bandjes om. Let wel op: wanneer je alleen gaat zwemmen met je kind en dus niet in groepsverband, heb je wel bandjes nodig.

Wat moet je allemaal meenemen?

Ga je voor het eerst zwemmen met je baby, dan kan het lastig zijn in te schatten wat je allemaal precies nodig hebt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht:

  • Je eigen badkleding
  • Badpak of zwembroek voor je baby
  • Een badcape
  • Grote hydrofiele doek
  • Gewone luiers
  • Zwemluiers
  • Billendoekjes
  • Bodylotion
  • Babyvoeding of een fles
  • Kleding die makkelijk aan en uit te trekken is

Vergeet de zwemluiers niet!

Vergeet vooral niet om vooraf zwemluiers te kopen in de winkel. Een gewone luier is niet geschikt om mee te zwemmen omdat deze zich volzuigt met water. Dit zorgt ervoor dat je kind naar beneden kan zakken. Ook zijn er wasbare zwemluiers te koop, wanneer je dat liever gebruikt.

Lees ook: Wat te doen bij een baby verkoudheid?

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...

Belangrijke items in de kledingkast van je kind

De kans is groot dat de kledingkast van jouw kind vol ligt met leuke kledingstukken in diverse kleuren en mooie prints, maar weet je...

Waar vind je inspiratie voor leuke babynamen?

Komt er een baby aan? Dan wacht jou de belangrijke taak om een naam te bedenken. Een pittig klusje, want we hebben het hier...

Dingen die je vergeet te regelen voordat de bevalling begint

De babykamer en de uitzet aanschaffen zijn dingen die je niet vergeet. Je bent immers constant bezig met het wonder in je buik, en...