De bevalling begint

De uitgerekende datum komt nu steeds dichterbij. Nog even en je hebt de kleine in je armen. Maar hoe weet je zeker dat de bevalling is begonnen? Om je heen hoor je verschillende verhalen. Bij de één braken als eerst de vliezen, bij de ander begon het met lichte weeën.

Het is duidelijk dat de aankondiging van de bevalling per persoon verschilt. Een bevalling kun je van te voren niet voorspellen.

Aan het einde van de zwangerschap begint je lichaam zich voor te bereiden op de bevalling. Je baarmoeder wordt gevoeliger voor druk en aanraking. De spieren van je baarmoeder trekken zich samen. Dit is eerst nog onregelmatig, maar later kan dat overgaan in voorweeën. Dit kan een zwaar gevoel in je onderbuik geven. Je lichaam bereidt zich duidelijk voor op de bevalling. Maar het kan nog een paar dagen duren voordat de bevalling echt begint. Voor sommige vrouwen kunnen de veranderingen aan het einde van de zwangerschap vrijwel onopgemerkt blijven.

Het begin van de bevalling

De volgende signalen kan je lichaam afgeven om de bevalling aan te kondigen.

  • De vliezen breken

De vliezen kunnen spontaan breken of kunstmatig door de verloskundige doorgeprikt worden. Het spontaan breken van de vliezen gaat gepaard met vochtverlies. Het kan zijn dat het vruchtwater niet in een plons vrij komt, maar in scheutjes. Er zit dan vaak een klein scheurtje in de vliezen. Het vruchtwater ruikt zoet.

ls het vruchtwater helder is (kleurloos, wittig of lichtroze mogelijk met wat witte vlokken) dan is er niets aan de hand en hoef, als je geen weeën hebt, niet de verloskundige uit haar bed te bellen. Neem de volgende ochtend contact met haar op. 

Is de kleur echter groenig of bruinig, neem dan direct contact op met je verloskundige (ook ‘s nachts). Je baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Als het vruchtwater donker en waterig is, dan is dit een tijdje geleden gebeurd. Is het dik en drappig dan is het recent gebeurd. Dit kan een signaal zijn dat ze het benauwd heeft gehad. Voor de zekerheid zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.

  • Je verliest de slijmprop

De slijmprop sluit de baarmoeder af. Hierdoor kunnen er geen bacteriën in de baarmoeder komen. Je kunt de slijmprop voordat de weeën beginnen verliezen, maar ook tijdens. De slijmprop is helder van kleur, soms een beetje roze, rood of bruin. Als  je de slijmprop verliest hoeft het niet altijd te betekenen dat de bevalling begint. De bevalling kan, na het verliezen van de slijmprop, een dag tot zelfs meer dan een week op zich laten wachten.

  • Je krijgt weeën met regelmatige tussenpozen

In het begin zijn de weeën vaak nog niet zo sterk, maar langzaam worden ze krachtiger. Bij weeën kun je de volgende richtlijnen aanhouden. Als het je eerste kindje is en je hebt weeën om de 3 á 4 minuten, dan kun je gerust de verloskundige bellen. Dit is namelijk pas het moment dat de ontsluiting goed op gang komt.

Bij volgend kind is het verstandig om de verloskundige te bellen op het moment dat je voelt dat de weeën echt krachtiger worden (om de 5 minuten). Vooral als je van plan bent om in het ziekenhuis te gaan bevallen, moet je niet te lang wachten met bellen.

Ben je ongerust? Twijfel dan niet en bel gewoon de verloskundige op. Soms kan de verloskundige je via de telefoon gerust stellen of de verloskundige komt bij je langs.

Lees ook:

Wanneer bel je de verloskundige?

Als de verloskundige te laat is?

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
65VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De babyuitzet kopen met een budget

Wanneer je zwanger bent moeten er natuurlijk heel veel nodige spullen in huis gehaald worden. Niet alleen voor jouzelf maar ook zeker voor de...

De huid van je baby verzorgen

De tere huid van je baby wil je natuurlijk goed verzorgen maar hoe doe je dat precies? Er zijn veel verschillende producten beschikbaar voor...

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virusontsteking die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Deze ontsteking wordt ook wel valse kroep genoemd....

Het supermama syndroom

Heb jij soms ook het idee dat jij als mama perfect in staat bent om alles voor iedereen te doen en daarnaast ook nog...

Wat is warmte uitslag?

Warmte uitslag kan ontstaan wanneer het buiten erg warm is. Iedereen kan hier last van hebben maar het komt vooral voor bij baby’s en...