Vaak wordt gedacht dat de partner tijdens de bevalling er slechts alleen bij staat te kijken. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Ook als partner heb je een belangrijke rol voor, tijdens en na de bevalling.
Allereerst is het goed om nauw betrokken te zijn bij de zwangerschap. Ga mee naar de controles en stel vragen als iets onduidelijk is. Ook kun je regelmatig mee naar een zwangerschapscursus. Je komt hierdoor meer te weten over de bevalling. Bovendien steun je ook je partner.
Wil je je nog meer verdiepen? Dan kun je natuurlijk altijd tijdschriften of boeken over de zwangerschap/bevalling lezen. Tot slot is het belangrijk om veel te bespreken met je partner. Wat zijn haar wensen en wat wil zij absoluut niet tijdens de bevalling?
Wat kun je als partner doen voor, tijdens en na de bevalling?
Voor de bevalling
-De verloskundige bellen zodra de vliezen van je vrouw zijn gebroken of de weeën sneller komen.
-Voldoende eten in huis halen. Een bevalling kan lang duren. Ook jij, de verloskundige en eventueel bezoek moet voldoende te eten hebben. Haal voor je vrouw crackers, sap of bouillon. In elk geval licht verteerbaar voedsel.
-Zodra de bevalling begint de oppas bellen, als jullie al kinderen hebben.
-Ervoor zorgen dat de batterij van jullie videocamera of fototoestel is opgeladen.
Tijdens de bevalling
-Bij je partner in de buurt blijven. Ook als je een snauw van haar krijgt.
-Accepteren dat je vrouw elke minuut een andere behoefte kan hebben. Wilde ze eerst nog een nat washandje op haar voorhoofd, nu moet dat natte washandje onmiddellijk weg en mag je niet tegen haar praten. Kom zoveel mogelijk aan haar wensen tegemoet.
-Voor een ontspannen sfeer zorgen.
-Niet proberen over te geven aan je eigen angsten. Natuurlijk twijfelt elke man of hij het wel aan kan om zijn vrouw zo te zien lijden. Dat is volkomen normaal, maar laat het niet merken.
Na de bevalling
-Familie en vrienden bellen.
-Geboorteaangifte /of erkenning. Erkennen kan ook vóór de bevalling. Wanneer je na de bevalling je baby erkend (gelijk met de geboorteaangifte) en het is jullie eerste kind dan moet de moeder ook aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen drie werkdagen na de geboorte moet plaatsvinden, is het vaak nogal belastend voor de moeder om dan mee te gaan naar het gemeentehuis.
– Kraamvisite ontvangen en ze voorzien van hapjes en drankjes. De kraamverzorgster helpt je hierbij. Zorg ervoor dat de visite niet te lang blijft. Na de bevalling is het belangrijk dat jullie kind en jouw partner voldoende rust krijgen.
Tijdens mijn zwangerschap hebben mijn man en ik de cursus Samen bevallen gedaan. Heel erg leerzaam voor ons beiden en zo kreeg ookde man tips hoe hij ons kon helpen ook nog tijdens de zwangerschap en leerde hij ook meer van het hele proces. Ook de tips, mocht de verloskundige er niet op tijd zijn vonden we erg fijn om te hebben.
Hij was dus ook mijn geheugensteun omdat op moment supreme je weleens dingen vergeet hoe je dat het beste kon aanpakken. Echt een aanrader En zo leef je samen echt naar het moment toe.
Mijn partner heeft tijdens de bevalling ons zoontje aangepakt en op mijn buik gelegd :). Na de bevalling heeft hij de navelstreng doorgeknipt en ons zoontje aangekleed.