Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen de bevalling kunstmatig op gang te laten brengen, dit houdt in dat de bevalling wordt ingeleid. Hoe het inleiden van een bevalling precies gaat, leggen we je in dit artikel uit.

Redenen voor het inleiden

Wanneer je 42 weken zwanger bent en je baby nog geen aanstalten geeft om te komen wordt de bevalling ingeleid. Dit is omdat het kan zijn dat je placenta na 42 weken niet meer optimaal werkt, en dit is niet ideaal voor je baby. Daarnaast zijn er nog een paar redenen om te kiezen voor het inleiden. Zo kan het zijn dat je vliezen gebroken zijn, maar de weeën niet willen komen. Bij gebroken vliezen krijgen bacteriën meer kans om bij je baby te komen, wat gevaarlijk kans zijn. Normaal gesproken wordt er 24 tot 48 uur gewacht op weeën nadat de vliezen zijn gebroken voordat de bevalling wordt ingeleid.

Ook wanneer je baby een groeivertraging heeft kan het zijn dat de bevalling zal worden ingeleid, net als bij een minder goede werking van je placenta. De placenta zorgt namelijk voor de zuurstof- en voedingstoevoer naar je baby, en is dus erg belangrijk. Ook bij een gebrek aan vruchtwater of een te hoge bloeddruk zal de bevalling worden ingeleid.

Vaak kan de verloskundige je helpen de bevalling op gang te brengen zonder medicatie. Dit gebeurt door te strippen. Hierbij onderzoekt de verloskundige je inwendig, om te zien of de baarmoedermond al verweekt is en er eventueel al ontsluiting is. Door het strippen haalt de verloskundige de vliezen van de baarmoedermond los met haar vingers, zonder de vliezen te breken. Hierbij komt er een hormoon vrij dat nodig is om de bevalling op gang te brengen.

Het proces van het inleiden

Als het strippen niet heeft gewerkt en de baarmoedermond nog niet op een natuurlijke manier is verweekt en verstreken, dan moet dit kunstmatig worden gedaan. Dit noem je primen. Hierbij wordt er prostaglandine ingebracht. Dit is een weeën opwekkend hormoon en gebeurd vaginaal. Maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een ballonkatheter. Dit is een soort ballon gevuld met steriel water en wordt gebruikt om de baarmoedermond te openen. Het kan hierbij gebeuren dat de weeën ook direct op gang komen.

Komen de weeën echter niet op gang, dan worden de vliezen gebroken. Hier voor je niets van, behalve dan dat je water voelt stromen. De verloskundige of je gynaecoloog maakt bij het breken van de vliezen een kleine opening in de vliezen zodat het vruchtwater naar buiten gaat. Het wegstromen van het water is hierbij heel belangrijk, omdat op deze manier het hoofdje van de baby tegen de baarmoedermond kan drukken, daardoor komen de weeën op gang.

Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Komen de weeën ook nu niet op gang, dan worden deze kunstmatig opgewekt. Dit gebeurt door oxytocine via een infuus bij je toe te dienen voordat de vliezen daadwerkelijk zijn gebroken. Dit wordt dus meestal al uit voorzorg gedaan voordat je vliezen worden gebroken. De oxytocine helpt bij de stimulatie van de weeën. Naast een infuus word je ook aan het CTG-apparaat gelegd, zodat de conditie van je baby nauwlettend in de gaten kan worden gehouden. Je blijft vervolgens de hele bevalling aan het infuus omdat de weeën nog weleens niet goed op gang willen komen als je gaat bevallen na een inleiding.

Wat zijn de gevolgen?

Vaak is het zo dat een ingeleide bevalling pijnlijker en heviger kan zijn dan bij een natuurlijke bevalling. Echter hangt dit er ook erg vanaf hij jij reageert op het hormoon dat je binnenkrijgt. Ook kan het zo zijn dat je als vrouw erg heftig reageert bij de inleiding, waardoor je in een weeënstorm terecht komt, maar dit is niet anders als bij een natuurlijke bevalling. Het enige voordeel hier is dat wanneer het gebeurt bij een ingeleide bevalling, het infuus lager gezet wordt.

Lees ook: Net bevallen? Dit moet je weten over de kraamweek!

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

6x inspirerende kleurencombinaties voor een perfecte babykamer

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het inrichten van de babykamer, maar weet je niet zo goed waar je...

3 handige tassen voor een kersverse moeder

De komst van een baby brengt  natuurlijk ontzettend veel blijdschap en geluk met zich mee. Maar als kersverse moeder sta je ook voor de...

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...