Keizersnede

Als een natuurlijke bevalling onmogelijk is, wordt er gekozen voor een keizersnede. De baby wordt, simpel gezegd, via een snede in de buik uit de baarmoeder gehaald. Een keizersnede is de meest uitgevoerde operatieve ingreep ter wereld.

Hoe verloopt een keizersnede?

Een keizersnede wordt vaak in de 38e of 39e zwangerschapsweek uitgevoerd. Wanneer je langer wacht wordt de kans groter dat de bevalling spontaan op gang komt.

Opnamegesprek

Bij een geplande keizersnede wordt je vaak de dag voor de operatie in het ziekenhuis verwacht. De verpleegkundige en de arts zullen je voorbereiden op de ingreep. Je krijgt vragen over het verloop van de zwangerschap en of er complicaties zijn geweest gedurende je zwangerschap. Ook komen er bijzonderheden die van belang zijn voor de verzorging van jou en je baby in het ziekenhuis ter sprake. De arts/verpleegkundige vertelt je wat je tijdens een opname kunt verwachten en over de gang van zaken bij een keizersnede. Heb je vragen dan kun je ze op dat moment rustig aan de verpleegkundige of arts stellen.

Controle

Je hart en longen worden beluisterd. Ook wordt je bloeddruk, temperatuur en polsslag opgenomen. Tevens wordt er een CTG (cardiotocogram) gemaakt. Dit is een hartfilmpje van je baby, waarop eventuele weeënactiviteit te zien is. Ook wordt er bloed bij je afgenomen. Ter voorkoming van trombose krijg je een prikje in je been.

Anesthesie

Aan de hand van je medische gegevens wordt gekeken welke anesthesie het beste bij jou past. Er zijn twee vormen: de algehele anesthesie (algehele narcose) en de regionale anesthesie (onderste deel van het lichaam wordt gevoelloos gemaakt).

Dag van de keizersnede

Op de dag van de keizersnede mag je vanaf 12 uur ’s nachts niet meer eten en drinken. Verblijf je de nacht voor de keizersnede in het ziekenhuis, dan word je op tijd gewekt zodat je rustig kunt douchen. Je mag geen make-up ophebben of sieraden dragen. Contactlenzen of een gebitprothese moeten voor de operatie uit. De verpleegkundige brengt een urinekatheter in, die ongeveer 24 uur na de operatie weer wordt verwijderd. Voor de operatie krijg je medicijnen. Een drankje om het maagzuur te neutraliseren en een tablet tegen misselijkheid. Bij een spoedkeizersnede krijg je een injectie in plaats van een tablet.

Partner

Wanneer je een ruggenprik krijgt mag je partner bij de keizersnede aanwezig zijn. Je partner krijgt een operatiepak aan, een papieren muts en een mondmasker. De partner moet niet vergeten thuis te eten. Wanneer je onder gehele narcose gaat of als het een spoedkeizersnede is dan mag de partner er niet bij zijn.

Geboorte

Als de baby geboren is, wordt de baby eerst gecontroleerd. Daarna krijg je de kleine te zien. Je baby wordt vervolgens in de couveuse naar de afdeling gebracht. Daar wordt je baby gewogen, verzorgd en aangekleed.

Uitslaapkamer

In de uitslaapkamer wordt je pols, de wond en het bloedverlies goed in de gaten gehouden. Na de operatie krijg je een pijnstilling. Na ongeveer vier tot vijf dagen mag je naar huis. Maar thuis zul je rustig aan moeten doen. Je kan last hebben van de hechtingen en pijn in je buik. Til geen zware dingen tot zes weken na de operatie en neem zoveel mogelijk rust om goed te kunnen herstellen.

Meest voorkomende redenen keizersnede

  • Je baby ligt in een stuitligging of dwars.
  • Je baby heeft het benauwd, terwijl je nog geen volledige ontsluiting hebt.
  • Het hoofdje van je baby is te groot voor het bekken.
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond.
  • Soms wordt bij een meerling gekozen voor een keizersnede.
  • Je hebt na veel weeën nog geen volledige ontsluiting.

Bron: LUMC

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...