Keizersnede

Als een natuurlijke bevalling onmogelijk is, wordt er gekozen voor een keizersnede. De baby wordt, simpel gezegd, via een snede in de buik uit de baarmoeder gehaald. Een keizersnede is de meest uitgevoerde operatieve ingreep ter wereld.

Hoe verloopt een keizersnede?

Een keizersnede wordt vaak in de 38e of 39e zwangerschapsweek uitgevoerd. Wanneer je langer wacht wordt de kans groter dat de bevalling spontaan op gang komt.

Opnamegesprek

Bij een geplande keizersnede wordt je vaak de dag voor de operatie in het ziekenhuis verwacht. De verpleegkundige en de arts zullen je voorbereiden op de ingreep. Je krijgt vragen over het verloop van de zwangerschap en of er complicaties zijn geweest gedurende je zwangerschap. Ook komen er bijzonderheden die van belang zijn voor de verzorging van jou en je baby in het ziekenhuis ter sprake. De arts/verpleegkundige vertelt je wat je tijdens een opname kunt verwachten en over de gang van zaken bij een keizersnede. Heb je vragen dan kun je ze op dat moment rustig aan de verpleegkundige of arts stellen.

Controle

Je hart en longen worden beluisterd. Ook wordt je bloeddruk, temperatuur en polsslag opgenomen. Tevens wordt er een CTG (cardiotocogram) gemaakt. Dit is een hartfilmpje van je baby, waarop eventuele weeënactiviteit te zien is. Ook wordt er bloed bij je afgenomen. Ter voorkoming van trombose krijg je een prikje in je been.

Anesthesie

Aan de hand van je medische gegevens wordt gekeken welke anesthesie het beste bij jou past. Er zijn twee vormen: de algehele anesthesie (algehele narcose) en de regionale anesthesie (onderste deel van het lichaam wordt gevoelloos gemaakt).

Dag van de keizersnede

Op de dag van de keizersnede mag je vanaf 12 uur ’s nachts niet meer eten en drinken. Verblijf je de nacht voor de keizersnede in het ziekenhuis, dan word je op tijd gewekt zodat je rustig kunt douchen. Je mag geen make-up ophebben of sieraden dragen. Contactlenzen of een gebitprothese moeten voor de operatie uit. De verpleegkundige brengt een urinekatheter in, die ongeveer 24 uur na de operatie weer wordt verwijderd. Voor de operatie krijg je medicijnen. Een drankje om het maagzuur te neutraliseren en een tablet tegen misselijkheid. Bij een spoedkeizersnede krijg je een injectie in plaats van een tablet.

Partner

Wanneer je een ruggenprik krijgt mag je partner bij de keizersnede aanwezig zijn. Je partner krijgt een operatiepak aan, een papieren muts en een mondmasker. De partner moet niet vergeten thuis te eten. Wanneer je onder gehele narcose gaat of als het een spoedkeizersnede is dan mag de partner er niet bij zijn.

Geboorte

Als de baby geboren is, wordt de baby eerst gecontroleerd. Daarna krijg je de kleine te zien. Je baby wordt vervolgens in de couveuse naar de afdeling gebracht. Daar wordt je baby gewogen, verzorgd en aangekleed.

Uitslaapkamer

In de uitslaapkamer wordt je pols, de wond en het bloedverlies goed in de gaten gehouden. Na de operatie krijg je een pijnstilling. Na ongeveer vier tot vijf dagen mag je naar huis. Maar thuis zul je rustig aan moeten doen. Je kan last hebben van de hechtingen en pijn in je buik. Til geen zware dingen tot zes weken na de operatie en neem zoveel mogelijk rust om goed te kunnen herstellen.

Meest voorkomende redenen keizersnede

  • Je baby ligt in een stuitligging of dwars.
  • Je baby heeft het benauwd, terwijl je nog geen volledige ontsluiting hebt.
  • Het hoofdje van je baby is te groot voor het bekken.
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond.
  • Soms wordt bij een meerling gekozen voor een keizersnede.
  • Je hebt na veel weeën nog geen volledige ontsluiting.

Bron: LUMC

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...