Met vertrouwen bevallen

Het is een veelgehoorde kreet uit de mond van verloskundigen, yogajuffen of andere ‘deskundigen’. In boeken en tijdschriften lees je iets soortgelijks: ‘Leer vertrouwen op je lichaam dan weet je tijdens de bevalling wat je moet doen’.

Maar wat is dat, vertrouwen op je lichaam?

Gedurende de zwangerschap is je vertrouwde lijf compleet veranderd. De ene zwangere is voortdurend moe, de ander blaakt van de energie. Had je altijd last van PMS en migraine, dan voel je je nu wellicht de koning te rijk zonder al die klachten. Kon je vroeger van je lijf op aan, dan lijkt het alsof het je nu af en toe in de steek laat. Misselijk of moe, zuurbranden of rusteloze benen; volgens de boeken hoort het er allemaal bij. Maar hoe weet jij dan nu dat je lijf je straks tijdens de bevalling niet ook in de steek laat?

De meeste vrouwen zien hoe dan ook op tegen de bevalling. Al roepen we nog zo hard dat ‘wat er in zit er ook uit kan’, of ‘wat mijn moeder kon, kan ik ook’. Diep in de spelonken van onze geest huist een gremlin die zich afvraagt: Wat als ik het nou niet overleef?

Realisme en nuchterheid
Geboorte komt van alle life-events het dichtste bij de dood, of we dit nu leuk vinden om te weten of niet. Dit feit, en andere angsten met betrekking tot de bevalling onder ogen zien, helpt je om je angsten in de ogen te kijken en je kwetsbaarheid te erkennen. Niet omdat je zwak en weerloos bent, of niet opgewassen tegen wat je te wachten staat. Maar omdat je met realisme en nuchterheid de uitdaging aan wilt kunnen gaan.

Lukt het je om je hoofd koel te houden en je hart warm, terwijl de emoties door je lijf gieren? Blijf je kalm en rustig ondanks hormonale schommelingen, relatiestress of werkdruk? Kun je je goed concentreren op een ding of gaan je gedachten voortdurend met je aan de haal?

Coach of yogadocent
Door tijdens de zwangerschap (samen met een coach of yogadocent) te oefenen in kalmte en aandacht voor je lichaam, (bijvoorbeeld mbv meditatie, hartcoherentietraining, yoga of door elke dag 30 minuten te wandelen), train je jezelf om met aandacht bij je lichaam te blijven. Ook in tijden van pijn of stress. Juist dan vraag je jezelf af ‘hoe voel ik me?’ , ‘hoe voelt mijn lichaam aan?’ , ‘Waar kan ik ontspannen?’, ‘Wat heb ik nodig om me weer beter te voelen?’ Aandacht alleen is vaak al genoeg om stress of pijn te verminderen.

Weggaan met onze aandacht naar iets buiten onszelf maakt de stress en pijn vaak juist erger.

Diepe concentratie
Begint uiteindelijk de bevalling dan zul je zien dat je de rustige staat van je geest die onstaat onder invloed van de hormonen die de ruimte krijgen om hun werk te doen, gaat herkennen. Met aandacht durf je je over te geven aan de leiding van je lichaam. Diepe concentratie en overgave en een verder groeiend vertrouwen in de wijsheid van je lichaam zijn het resultaat. Durven luisteren en het natuurlijke ritme van je bevalling volgen, terwijl je zoekt naar de houding die voor jouw lichaam het prettigste is, brengt je bij onvoorziene kracht en doorzettingsvermogen.

Een kracht en vertrouwen in jezelf waar je nog een leven lang op zult teren!

Oefening voor thuis
De volgende oefening kun je iedere dag doen ter voorbereiding op de bevalling:

Ga met een rechte rug zitten op een stoel, zet je voeten plat op de grond. Leg je handen zacht om je buik terwijl je middelvingers samenkomen op een punt 3 vingers onder de navel.

Voel hoe je voetzolen contact maken met de grond, hoe je billen contact maken met de stoel. Recht je rug en nek zodanig dat je het gevoel hebt dat je zachtjes met een touwtje omhoog getrokken wordt vanaf je kruin naar het plafond.

Richt je ogen met zachte blik bij voorkeur op iets buiten, bijvoorbeeld het groen van de bomen/planten of de blauwe lucht (maar het kan ook een mooie foto zijn die je hebt).

Adem rustig 4 tellen in door je neus, 4 tellen uit door je mond. Voel bij het inademen het contact van je voetzolen met de grond, bij het uitademen het contact met de stoel. Adem zo 5 minuten.

Laat je gedachten komen en gaan, blijf met je focus bij je ademhaling en de manier waarop je contact hebt met de grond en je stoel. Leg na afloop van de oefening heel even je handen samen op je hart en glimlach, alsof je naar het kindje in je buik lacht, en voel de ontspanning van je lichaam.

Auteur: Nienke Stoop (37), Arts-Acupuncturist (moeder van 3 zoons)

Lotus Coach&Consult:
Praktijk voor Integrale Gezondheid en Zwangerschapsbegeleiding te Zutphen.

Hartcoherentie training, Acupunctuur, Life Coaching.

www.lotuscoach.nl 

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...