Babyvandaag zet de risico’s van een waterbevalling voor je op een rij.
Risico’s waterbevalling
- Het water van een zwangere vrouw kan oververhit raken als het water een temperatuur heeft hoger dan 38 graden. Het gevolg is dat de baby koorts kan krijgen, omdat hij de warmte niet kwijt kan.
- Door het water kun je de hoeveelheid bloed die de vrouw verliest niet goed inschatten. Een klein beetje bloed zorgt er al voor dat het water rood wordt.
- Een Zweeds onderzoek onder 1385 vrouwen toont aan dat erg geen verhoogd risico is op infecties bij moeder of kind als de vliezen zijn gebroken. Wel moet het bad schoon zijn en de vrouw pas bij 4 tot centimeter ontsluiting in bad gaan.
Een nadeel van een badbevalling is dat er meer georganiseerd moet worden. Er moet een bad wordt gereserveerd, het bad moeten worden opgezet en na de bevalling weer leeg gemaakt en terug worden gebracht. Natuurlijk zijn de baden zo gemaakt om de voorbereiding minimaal te houden.
Het is niet mogelijk om in een gewoon ligbad te bevallen. Het ligbad is te smal, waardoor je geen andere houdingen kunt aannemen en het bad is niet diep genoeg. Je kunt dus sneller afkoelen. Bovendien kan de verloskundige er niet goed bij en is er weinig plaats voor je partner.