Vlak na de geboorte: Apgarscore

Kort na de geboorte wordt je baby gecontroleerd. Aan je kindje wordt een cijfer tussen de 0 en 10 gegeven. Dit is de apgarscore. Dit cijfer geeft aan hoe je kindje de periode rond de bevalling heeft doorstaan. De test bestaat uit vijf onderdelen.

Virginia Apgar is de grondlegger van deze test. Het is een makkelijke en snelle methode om een indruk te krijgen van de toestand van je kind kort na de geboorte.

De test wordt op drie momenten uitgevoerd. Vaak na één minuut, vijf en tien minuten. Een verloskundige of gynaecoloog voert de test uit.

De test bestaat uit de volgende onderdelen:
-Hartslag
-Ademhaling
-Spierspanning
-Huidskleur
-Reflexen

Voor elk onderdeel kan je baby maximaal twee punten scoren. De punten van alle onderdelen worden bij elkaar opgeteld en vormen de eindscore.

Uitslag Apgarscore

Na één minuut
Je kindje is gezond als het cijfers tussen de zeven en de tien ligt. Veel baby’s hebben na één minuut nog geen tien punten. Dit komt omdat vaak de vingertjes en tenen direct na de geboorte nog blauw van kleur zijn.

Je kindje heeft het moeilijk gehad als het cijfers tussen de vier en zes ligt. Vaak zal bij de volgende twee testmomenten de score hoger zijn. Het kan zijn dat er extra zorg nodig is.

Bij een cijfer tussen de nul en drie (na één minuut) heeft je kindje ernstige problemen gehad tijdens de bevalling.  

Na vijf en tien minuten
Deze twee uitslagen zijn het belangrijkst. Het komt vaak voor dat de score bij de eerste test (na één minuut) lager is dan na vijf en tien minuten. Dat is een goed teken. De conditie van je kindje verbetert.

Eén op de 50 pasgeborenen heeft na vijf minuten een Apgar-score van zes of lager. Bij kinderen die op tijd zijn geboren is dit één op de 100 kinderen.

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Handige informatie bedankt! Ik wist wel dat ze je baby gingen nakijken maar precies op de volgorde niet en dat ze een cijfer gaven wist ik ook nog helemaal niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
68VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Welke plekken zijn fijn om je baby te voeden?

Wanneer je borstvoeding geeft weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Dit doe je natuurlijk met alle liefde voor je kindje, maar...

Op vakantie tijdens de zwangerschap

Er zijn een hele hoop mensen die jaarlijks vaak op vakantie gaan en er ook heel erg veel plezier uit halen. Sommige vrouwen worden...

Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Wanneer je zwanger bent geworden, zou je al snel merken dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Helaas keer krijg je ook een...

Wanneer beginnen met het potje?

Elk kind is anders en het kan daarom best wel lastig zijn om bepaalde dingen te bepalen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel erg vroeg...

Welk tussendoortje voor een dreumes?

Wanneer je kinderen hebt, is dit natuurlijk een hele leuke ervaring. Helaas is er geen handleiding voor kinderen en daarom is het best wel...