Vlak na de geboorte: Apgarscore

Kort na de geboorte wordt je baby gecontroleerd. Aan je kindje wordt een cijfer tussen de 0 en 10 gegeven. Dit is de apgarscore. Dit cijfer geeft aan hoe je kindje de periode rond de bevalling heeft doorstaan. De test bestaat uit vijf onderdelen.

Virginia Apgar is de grondlegger van deze test. Het is een makkelijke en snelle methode om een indruk te krijgen van de toestand van je kind kort na de geboorte.

De test wordt op drie momenten uitgevoerd. Vaak na één minuut, vijf en tien minuten. Een verloskundige of gynaecoloog voert de test uit.

De test bestaat uit de volgende onderdelen:
-Hartslag
-Ademhaling
-Spierspanning
-Huidskleur
-Reflexen

Voor elk onderdeel kan je baby maximaal twee punten scoren. De punten van alle onderdelen worden bij elkaar opgeteld en vormen de eindscore.

Uitslag Apgarscore

Na één minuut
Je kindje is gezond als het cijfers tussen de zeven en de tien ligt. Veel baby’s hebben na één minuut nog geen tien punten. Dit komt omdat vaak de vingertjes en tenen direct na de geboorte nog blauw van kleur zijn.

Je kindje heeft het moeilijk gehad als het cijfers tussen de vier en zes ligt. Vaak zal bij de volgende twee testmomenten de score hoger zijn. Het kan zijn dat er extra zorg nodig is.

Bij een cijfer tussen de nul en drie (na één minuut) heeft je kindje ernstige problemen gehad tijdens de bevalling.  

Na vijf en tien minuten
Deze twee uitslagen zijn het belangrijkst. Het komt vaak voor dat de score bij de eerste test (na één minuut) lager is dan na vijf en tien minuten. Dat is een goed teken. De conditie van je kindje verbetert.

Eén op de 50 pasgeborenen heeft na vijf minuten een Apgar-score van zes of lager. Bij kinderen die op tijd zijn geboren is dit één op de 100 kinderen.

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Handige informatie bedankt! Ik wist wel dat ze je baby gingen nakijken maar precies op de volgorde niet en dat ze een cijfer gaven wist ik ook nog helemaal niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...