Vlak na de geboorte: Apgarscore

Kort na de geboorte wordt je baby gecontroleerd. Aan je kindje wordt een cijfer tussen de 0 en 10 gegeven. Dit is de apgarscore. Dit cijfer geeft aan hoe je kindje de periode rond de bevalling heeft doorstaan. De test bestaat uit vijf onderdelen.

Virginia Apgar is de grondlegger van deze test. Het is een makkelijke en snelle methode om een indruk te krijgen van de toestand van je kind kort na de geboorte.

De test wordt op drie momenten uitgevoerd. Vaak na één minuut, vijf en tien minuten. Een verloskundige of gynaecoloog voert de test uit.

De test bestaat uit de volgende onderdelen:
-Hartslag
-Ademhaling
-Spierspanning
-Huidskleur
-Reflexen

Voor elk onderdeel kan je baby maximaal twee punten scoren. De punten van alle onderdelen worden bij elkaar opgeteld en vormen de eindscore.

Uitslag Apgarscore

Na één minuut
Je kindje is gezond als het cijfers tussen de zeven en de tien ligt. Veel baby’s hebben na één minuut nog geen tien punten. Dit komt omdat vaak de vingertjes en tenen direct na de geboorte nog blauw van kleur zijn.

Je kindje heeft het moeilijk gehad als het cijfers tussen de vier en zes ligt. Vaak zal bij de volgende twee testmomenten de score hoger zijn. Het kan zijn dat er extra zorg nodig is.

Bij een cijfer tussen de nul en drie (na één minuut) heeft je kindje ernstige problemen gehad tijdens de bevalling.  

Na vijf en tien minuten
Deze twee uitslagen zijn het belangrijkst. Het komt vaak voor dat de score bij de eerste test (na één minuut) lager is dan na vijf en tien minuten. Dat is een goed teken. De conditie van je kindje verbetert.

Eén op de 50 pasgeborenen heeft na vijf minuten een Apgar-score van zes of lager. Bij kinderen die op tijd zijn geboren is dit één op de 100 kinderen.

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Handige informatie bedankt! Ik wist wel dat ze je baby gingen nakijken maar precies op de volgorde niet en dat ze een cijfer gaven wist ik ook nog helemaal niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...