Zwangere vrouwen die in grote steden wonen hebben 30 procent meer kans om vroegtijdig te bevallen vanwege luchtvervuiling. Dat suggereert een nieuw onderzoek.
Uitlaatgassen zijn de grootste boosdoeners. Hierin zitten chemicaliën, genaamd polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).
Maar ook de kunstmeststof Ammoniumnitraat vergroot de kans op vroeggeboorte (21 procent).
Onderzoekers ontdekten ook dat de graad van vervuiling in de winter hoger is dan in de zomer. En dat de lucht in de kuststeden een stuk beter is dan in de steden landinwaarts.
Te vroeg geboren
Een vroeggeboorte voor de 35e week komt bij 4 op de 100 zwangerschappen voor.
Afhankelijk van hoe veel te vroeg de baby geboren is moet de baby in een couveuse tot het hij volgroeid is. Extreem vroeg geboren baby’s (voor de 32e week) worden voor korte of lange tijd opgenomen op een neonatale intensive care. In Nederland zijn er hiervan tien.
Een baby die te vroeg wordt geboren heeft behoorlijk wat te verduren. Zo krijgt de kleine een sonde in de maag voor de voeding, een infuus voor antibiotica, extra zuurstof, vaak bloedafname en wordt het hart goed in de gaten gehouden. Een te vroeg geboren baby is erg kwetsbaar, maar besef goed dat een baby enorm veel kracht heeft om te herstellen.
Als ouder
Wanneer je baby te vroeg geboren wordt kun je last hebben van veel verschillende gevoelens en emoties. Je bent bezorgd, angstig, maar ook verdrietig en onzeker. Het is heftig, omdat je negen maanden lang na de geboorte van je kindje uitkijkt. Als de kleine plotseling eerder komt, lijkt die bekende roze wolk ver weg.
Je kindje ligt in het ziekenhuis aan allerlei slangetjes. Voor sommige ouders kost het tijd voordat ze het gevoel hebben echt een band met hun kindje te hebben. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk contact met je kindje maakt. Vaak is het mogelijk om je kindje op je blote buik onder een dekentje te laten liggen (kangoeroeën). Dit is goed voor de ouder-kindbinding.
Als je baby veel te vroeg wordt geboren kan het zijn dat hij net zo lang in het ziekenhuis moet blijven als dat hij normaal nog in de baarmoeder moest zitten. Dus wanneer je kindje na dertig weken wordt geboren zal hij gemiddeld tien weken in het ziekenhuis blijven. Hij moet een gewicht bereikt hebben van minimaal 2300 gram.
Weer naar huis
Veel mensen in je omgeving beseffen niet wat een te vroeg geboren kindje voor de ouders betekent. Als de baby eenmaal uit het ziekenhuis is, is het toch goed denken ze vaak. Maar het kan gebeuren dat je thuis een terugslag krijgt. Weken werd je geleefd en kreeg je te maken met allemaal verschillende gevoelens en emoties. Thuis besef je pas echt wat er allemaal gebeurd is. Elke ouder gaat hier verschillend mee om. Maar probeer er zoveel mogelijk over te praten. Geef jezelf de tijd om weer tot rust te komen en te genieten van dat lieve hummeltje naast je.