Jaarlijks lopen 2000 vrouwen trauma op na bevalling

Jaarlijks ontwikkelt zich bij ruim 2000 vrouwen een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) na de bevalling. Dat stelt onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood. Zij promoveert 26 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

PTSS

Een Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS) is de verzamelnaam voor een groep klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis.

Symptomen van PTSS komen vooral vaker voor na een ongeplande (spoed) keizersnede, bij vrouwen die veel pijn ervaren tijdens de bevalling en bij mensen die moeilijk met stress kunnen omgaan.

Stramrood zegt: “Er rust een taboe op psychische aandoeningen bij zwangeren en kraamvrouwen, terwijl veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Ik pleit voor betere signalering van PTSS na de bevalling”.  

Er is geen verschil in het optreden van PTSS na thuis- en ziekenhuisbevallingen als er rekening wordt gehouden met gecompliceerde bevallingen.

Zwangerschapsvergiftiging

Stramrood stelde PTSS vast bij 14 procent van de vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie/HELLP-syndroom) of bij wie de vliezen voortijdig waren gebroken. Volgens haar is bij deze groep de kans op PTSS zo groot dat je er standaard op zou moeten screenen na de bevalling.

Uit het onderzoek blijkt dat vijftien maanden na de bevalling 11 procent van de vrouwen die zwangerschapsvergiftiging had nog steeds PTSS.

Partners

Ook partners van vrouwen met zwangerschapscomplicaties kunnen na de bevalling PTSS ontwikkelen. Stramrood vond een opvallend sterke samenhang tussen de vrouw en haar partner in de ernst van de PTSS symptomen.

Bron: artikel – UMCG

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...