Jaarlijks lopen 2000 vrouwen trauma op na bevalling

Jaarlijks ontwikkelt zich bij ruim 2000 vrouwen een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) na de bevalling. Dat stelt onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood. Zij promoveert 26 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

PTSS

Een Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS) is de verzamelnaam voor een groep klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis.

Symptomen van PTSS komen vooral vaker voor na een ongeplande (spoed) keizersnede, bij vrouwen die veel pijn ervaren tijdens de bevalling en bij mensen die moeilijk met stress kunnen omgaan.

Stramrood zegt: “Er rust een taboe op psychische aandoeningen bij zwangeren en kraamvrouwen, terwijl veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Ik pleit voor betere signalering van PTSS na de bevalling”.  

Er is geen verschil in het optreden van PTSS na thuis- en ziekenhuisbevallingen als er rekening wordt gehouden met gecompliceerde bevallingen.

Zwangerschapsvergiftiging

Stramrood stelde PTSS vast bij 14 procent van de vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie/HELLP-syndroom) of bij wie de vliezen voortijdig waren gebroken. Volgens haar is bij deze groep de kans op PTSS zo groot dat je er standaard op zou moeten screenen na de bevalling.

Uit het onderzoek blijkt dat vijftien maanden na de bevalling 11 procent van de vrouwen die zwangerschapsvergiftiging had nog steeds PTSS.

Partners

Ook partners van vrouwen met zwangerschapscomplicaties kunnen na de bevalling PTSS ontwikkelen. Stramrood vond een opvallend sterke samenhang tussen de vrouw en haar partner in de ernst van de PTSS symptomen.

Bron: artikel – UMCG

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...