Na je bevalling heb je acht dagen recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster komt deze dagen elke dag langs om voor jou en je baby te zorgen. Bij een thuisbevalling is de kraamverzorgster ook bij de bevalling aanwezig. Ze helpt de verloskundige en steunt jou en je partner.
Kraamverzorgster
De kraamverzorgster geeft je advies en leert je alles over wat er bij de verzorging van je kind komt kijken. Ze legt uit hoe je luiers verschoont, hoe je flesvoeding klaarmaakt en hoe je je kind in bad doet. Ook helpt de kraamverzorgster je als je er even doorheen zit. Ook let de kraamverzorgster er op dat jij goed herstelt na de bevalling en dat de baby zich goed ontwikkelt. De kraamverzorgster is de link tussen jou en de verloskundige. Als de kraamverzorgster bijzonderheden tegenkomt, zal zij de verloskundige bellen en ze houdt de verloskundige op de hoogte van de ontwikkelingen. De overige tijd zal de kraamverzorgster aan het huishouden besteden. Natuurlijk zal zij niet je hele huis poetsen, maar wel de belangrijke klussen doen. Ook ontvangt de kraamverzorgster de kraamvisite en kan ze voor de eventuele oudere kinderen zorgen. Hoeveel de kraamverzorgster precies kan doen, hangt af van het aantal uren dat zij voor jullie beschikbaar is.
Het kan voorkomen dat je kraamverzorgster haar taken niet goed uitvoert of dat jullie elkaar persoonlijk niet liggen. Als je hier hinder van ondervindt, is het goed met je kraamverzorgster te gaan praten. Ook kan je met je verloskundige gaan praten, Probeer samen te kijken hoe je de situatie kan verbeteren. Je kan het aantal kraamzorguren aanpassen of een andere kraamverzorgster regelen.
Buitenland
Als je in het buitenland bevalt, kan je ook rekenen op kraamzorg. Je kan kiezen voor kraamhulp via een kraamzorgbureau of voor een particuliere kraamverzorgster. Let altijd goed op dat je een deskundige, gediplomeerde en betrouwbare kraamverzorgster hebt die is aangesloten bij een beroepsvereniging. In het buitenland moet er ook over het verblijf van de kraamverzorgster nagedacht worden. Het is een mogelijkheden om de kraamverzorgster bij je thuis te laten verblijven. Niet iedereen heeft hier echter de ruimte voor en sommige kraamverzorgsters of –bureaus vinden het een vereiste om werk en privé gescheiden te houden. Je moet dan een andere accommodatie zoals een hotel of pension voor je kraamverzorgster regelen. De verblijfs- en reiskosten moet je dan vaak zelf betalen. Kraamhulp in het buitenland wordt echter wel steeds vaker door (grotere) ziektekostenverzekeraars vergoed.