Een ontspannen kraamtijd

Eindelijk na negen maanden zwangerschap is je kindje geboren. Nu breekt de kraamtijd aan. Een tijd van zes weken om te herstellen van de bevalling en je kindje goed te leren kennen.

Maar kort na de bevalling gaat de telefoon al. Nieuwsgierige vrienden en familie willen de kleine dolgraag zien en vasthouden. Hartstikke leuk, maar je lijf is beurs, jij bent moe en je bent aan het bijkomen van alle indrukken. Kortom, je wereld staat even op z’n kop. Hoe zorg je ervoor dat je kraamtijd ontspannen verloopt? Wij helpen je met een aantal tips.

Na de bevalling belt je partner vol trots familie en vrienden op om het goede nieuws te vertellen. Natuurlijk staat iedereen te springen om langs te komen. Zorg dat je de eerste dag of de tweede dag reserveert voor je naaste familie. Zo kunnen je zussen/broers en de opa’s en oma’s genieten van het nieuwe familielid.

Tring, tring
Word je voortdurend gebeld door vrienden en familie zet dan op rust- en voedingsmomenten je telefoon even uit. Voel je je hier vooral niet schuldig over. Vraag mensen om eerst even te bellen voor ze langskomen. Dit om te voorkomen dat er straks te veel bezoek tegelijk voor de deur staat. Vaak vinden familie en vrienden het al ontzettend leuk als je na de geboorte een foto van de kleine opstuurt per mail en laat weten hoe het gaat. Zo krijgen zij even wat aandacht en zijn ze blij wat van jullie te horen.

Gelukkig is de kraamverzorgster er om jullie te helpen. Zij helpt je met de verzorging van de kleine en leert je de kneepjes van het moeder zijn. Ook zorgt ze voor de kraamvisite. In sommige gevallen zal de kraamverzorgster ook wat huishoudelijke taken uitvoeren. Denk hierbij aan het verschonen van het bed, kraambezoek ontvangen, afwassen etc.

Maak je niet druk over de geboortekaartjes. Die kunnen best wat later verstuurd worden. Maar misschien heb je de enveloppen van de geboortekaartjes al tijdens de
zwangerschap geschreven en liggen de kaartjes al bij drukker.

Volg je gevoel

Volg in de eerste dagen na de bevalling je gevoel. Als je moe bent geef dit dan aan. Ook aan je visite. Zij zullen dat vast en zeker begrijpen. Wees ook niet bang om na een uur de visite naar huis te sturen. Laat weten dat het niks persoonlijks is, maar dat je even wilt rusten. Soms kan het kraambezoek lang blijven hangen.

Hulp
Durf om hulp te vragen. Wil je schoonmoeder of moeder graag wat boodschappen voor jullie halen, maak dan van deze hulp gebruik. Deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat jullie meer rust hebben en meer ontspannen zijn. En opa en oma genieten er van om wat voor jullie te kunnen doen!

Alle tips op een rij:

  • Stuur na de geboorte een foto van de nieuwe aanwinst op naar je vrienden en familie. Zo krijgt iedereen even aandacht, kunnen ze de kleine al even zien en zijn ze blij wat van je te horen. Je kunt natuurlijk ook een foto op Hyves of Facebook plaatsen.
  • Vraag mensen om eerst even te bellen voordat ze langs komen.
  • Reserveer de eerste dag voor naaste familie.
  • Houd een agenda voor het bezoek bij.
  • Volg je gevoel. Als je moe bent geef dit dan aan.
  • Wees niet bang om de visite na een uur naar huis te sturen. Laat het weten als je even wil rusten.
  • Durf om hulp te vragen.
  • Verstuur de geboortekaartjes later.
  • Zet de telefoon op rust- en voedingsmomenten even uit.
  • GENIET! Geniet van dat kleine hummeltje naast je, van de visite, van je partner en de trotse opa’s en oma’s. Maak je even niet druk om het huishouden en de boodschappen. Laat je goed verzorgen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na een bevalling.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
66VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Regeldagen, wat zijn dit?

Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens...

Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen...

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...