Feiten en fabels over de kraamtijd

Tijdens je zwangerschap hoor je waarschijnlijk vanuit alle hoeken goedbedoelde adviezen en verhalen. Die kunnen best verwarrend zijn, zeker als je voor de eerste keer zwanger bent. Daarom hebben wij voor jou de bekendste feiten en fabels over de eerste periode na de bevalling op een rijtje gezet.

Kennismaken

Feit: Een pasgeboren baby is na de bevalling heel alert. Hij neemt alles om zich heen goed op, en daardoor is dit een goed moment om kennis te maken! Hij herinnert zich je stem van toen hij die hoorde in de baarmoeder; jij hebt je eigen specifieke ritme en manier van praten die hij zal herkennen als je tegen hem praat. Dat geeft hem een veilig gevoel, net zoals het huid op huid contact met jouw lichaam of dat van je partner.

Fabel: Als je niet meteen contact maakt met je baby in de eerste uren na de bevalling, zul je nooit een goede band krijgen met je kindje. Dit klopt niet, er zijn genoeg moeders waarvan het kindje na de bevalling medische aandacht nodig hadden, en die nu een hartstikke goede band met elkaar hebben. De band met je kind wordt wel versterkt door in het algemeen voldoende aandacht voor hem te hebben, maar het is niet zo dat dit meteen in de eerste uren al moet beginnen.

Aandachtig kijken

Feit: De ademhaling van je baby is in de eerste weken nog niet regelmatig. Dit komt doordat zijn longen nog niet helemaal goed ontwikkeld zijn. Dit is niets om je zorgen over te maken, zolang zijn huidje niet verkleurt door zuurstoftekort. Ook de ogen van een baby werken nog niet optimaal als hij net geboren is; hij kan nog niet lang naar één punt kijken en het is niet vreemd als hij af en toe scheel kijkt!

Fabel: De aandachtsspanne van een baby is erg kort. Doordat de baby niet lang naar één punt kijkt, kan het lijken alsof hij zijn aandacht niet lang ergens bij heeft. Maar een baby heeft juist heel veel aandacht voor de wereld om hem heen! Hij is met 10 dingen tegelijk bezig, in plaats van zich op één ding te focussen zoals volwassenen dat doen. Dit maakt dat een baby zo veel leert in korte tijd.

Ontwikkeling

Feit: Een baby heeft een aantal reflexen die soms weer verdwijnen naarmate hij meer controle krijgt over zijn eigen lichaam. Zo heeft een baby tot ongeveer 6 weken na de geboorte een loopreflex: wordt hij rechtop vastgehouden met grond onder zijn voetjes, dan gaat hij loopbewegingen maken. Ook heeft een baby een zwemreflex; onder water houdt het zijn oogjes open en maakt het zwembewegingen. Ook dit verdwijnt weer.

Fabel: De ontwikkeling van een baby gaat volgens vaste ijkpunten. Natuurlijk wordt je onzeker als jouw baby na vier weken zijn hoofdje nog niet optilt, terwijl een andere baby dat wel al kan. Maar hoewel er richtlijnen zijn voor de ontwikkeling, wil dat niet zeggen dat jouw kind deze perfect zou moeten volgen. Elke baby is anders, en jouw baby leert nieuwe vaardigheden op het moment dat hij daar lichamelijk en geestelijk helemaal klaar voor is.

Op onze website kun je nog meer tips voor de eerste dagen na de bevalling vinden, en lezen hoe je zorgt voor een ontspannen kraamtijd. Geniet van de eerste weken met je kindje!

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...