Hoera! Je bent zwanger! De grote dag komt snel dichterbij en je bent steeds meer bezig met de eerste periode na de bevalling. Het zal wel even zwaar zijn, maar de kraamverzorgster is er in het begin om je te helpen. Wilma de Wildt, kraamverzorgster bij Kraam & Co, vertelt wat je van een kraamverzorgster kunt verwachten.
Hoe lang van te voren moet je een kraamverzorgster regelen?
Je kunt je al bij 12 weken bij een kraambureau aanmelden. Kraambureaus zijn meestal erg druk. Als je er niet snel bij bent zit het kraambureau dat jouw voorkeur heeft al vol. Dan moet je gaan kijken naar een tweede keus. Je kiest een bureau door te kijken voor welke bureaus in de omgeving jij verzekerd bent. Ook kun je letten op hoe goed een kraambureau gecertificeerd is en/of bekend staat.
Hoe krijg ik een kraamverzorgster toegewezen?
Het bureau kijkt welke kraamverzorgsters er beschikbaar zijn. Het heeft dus vooral te maken met de periode waarin je kraamzorg nodig hebt. Als je borstvoeding geeft heb je 8 dagen recht op 49 uur kraamzorg en als je flesvoeding geeft heb je recht op 8 dagen en 45 uur kraamzorg. 6 weken voor de uitgerekende datum zal er een medewerkster van het kraambureau contact met je opnemen voor een intakegesprek. Dit intakegesprek zal thuis of telefonisch plaatsvinden. In dat intakegesprek wordt je geïnformeerd over de kraamtijd, kun je je wensen doorgeven en zal er persoonlijke informatie aan je gevraagd worden. Op deze manier kan de kraamverzorgster zich goed voorbereiden op jouw kraamtijd.
Hoe ziet een dag eruit met een kraamverzorgster?
’s Morgens om half negen kom ik aan in het gezin. Dan evalueren wij hoe de nacht is verlopen en geef ik de kersverse ouders ontbijt op bed. Vervolgens doe ik de controles van de kraamvrouw, zoals bijvoorbeeld temperatuur en baarmoederstand. Na de controles gaat de kraamvrouw douchen en maak ik de kraamkamer schoon, zoals het bed verschonen, opruimen en stofzuigen. Na de zorg voor de kraamvrouw ga ik samen met het hele gezin de voorbereiding van het badje voor de baby in orde maken, bijvoorbeeld: kleertjes uitzoeken, badje vullen, weegschaal klaarzetten etc. Dit ervaart het gezin als een heel fijn moment van de dag. Na het badje wordt de baby gevoed. Voor en tijdens het geven van de borstvoeding wordt de kraamvrouw goed begeleid en geïnformeerd.
Rond half 11 ontvang ik de visite met heerlijke beschuit met muisjes. Tussen 11 uur en 12:30 uur verzorg ik gedeeltelijk het huishouden, bijvoorbeeld de was, opruimen en stofzuigen, en verzorg ik de lunch voor het gezin. De kraamvrouw rust tussen 13:00 en 15:00 uur. Als ze wakker is doe ik de controles van de kraamvrouw opnieuw en geef ik haar een heerlijk fruithapje.
De baby wordt hierna weer gevoed en verzorgd. We bespreken de komende nacht en ik geef instructies. Gedurende de kraamtijd komt de verloskundige een aantal keren langs in het gezin. Zij informeert hoe het met de kraamvrouw en de baby is. De kraamverzorgster houdt gedurende de kraamweek een zorgdossier bij, hierin staat alle informatie over het verloop van de kraamweek voor de baby en de kraamvrouw. Dit ter informatie voor verloskundige en later voor het consultatiebureau.
Wat moet je doen als je niet overweg kunt met je kraamverzorgster?
Er bestaat een mogelijkheid dat de kraamvrouw niet tevreden is over de kraamverzorgster. In dit geval kun je de manager van het kraambureau bellen en erover praten. Het kraambureau zorgt er dan voor dat u een andere kraamverzorgster toegewezen krijgt. Bij Kraam & Co wordt deze situatie zoveel mogelijk voorkomen, doordat Kraam & Co gedurende de kraamweek contact opneemt met het kraamgezin om de kraamtijd te bespreken. De kraamverzorgster zal tijdens deze week ook regelmatig vragen of alles naar wens is.
Waar loop je als kraamverzorgende vaak tegenaan bij nieuwe moeders?
Ik zie tegenwoordig vaak laptops, iPads en/of iPhones in bed. Als de kraamvrouw gaat rusten, krijgt ze alsnog allerlei prikkels. Ik zou nieuwe moeders willen aanraden om, als je gaat rusten al die apparaten even weg te doen. Als je niet kan slapen, ga geen prikkels opzoeken, doe gewoon even je ogen dicht.
Heb je nog tips voor nieuwe moeders?
Ga uitgerust je bevalling in!
Ik heb een praktijk voor moeders met een Postpartum depressie en daarnaast kraam ik zelf ook en inderdaad ben ik het helemaal met je eens wat de laptop, iphone e.d. betreft.
Jammer dat je zo op de klok verteld dat de baby wordt gevoed. Ook al zou een baby om het half uur een voeding willen, zou het dat nog mogen. (uitgaande van borstvoeding natuurlijk) Een baby heeft geen klok in de maag, die verwacht gewoon eten wanneer het honger heeft 😉
het lijkt wel uit het boekje. ideale situatie is misschien zo maar in de praktijk lopen vaak dingen anders.
zoals beschreven zijn het wel de taken die uitgevoerd worden maar zo op uur en tijd is het vaak niet zo… wil een baby (borst)voeding dan komt dat eerst en ook zorg voor moeder…en dan pas alle andere zaken
Wat leuk dat je beschuit met muisjes maakt voor de visite!
En wat betreft de reacties hieronder: een kraamverzorgster heeft natuurlijk wel voor zichzelf een soort schema, ze kan toch niet willekeurig ergens beginnen? Het lijkt me dat ze heus wel van d’r schema afwijkt als de baby dat nodig heeft.