Moeder word je als je een kindje krijgt. Maar de een voelt zich al veel eerder moeder, terwijl bij de ander de moedergevoelens nog even op zich laten wachten. Natuurlijk kun je ook al moedergevoelens hebben in de zin van graag kinderen willen, maar dit heeft vooral te maken met de biologische klok die tikt. Bovendien draait het bij moedergevoelens ook om het opbouwen van een band met je kindje en daarvoor moet er wel eerst een kindje zijn.
Waarom krijgen we moedergevoelens?
Moedergevoelens hebben een duidelijke evolutionaire taak. Ze zorgen ervoor dat moeders hun kinderen willen beschermen en in het bijzonder zolang ze nog zo kwetsbaar zijn. Onze biologie helpt ons daarbij. Zo worden weeën bijvoorbeeld veroorzaakt door oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Het hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder samenkrimpt en dat de bevalling in gang gezet wordt. Maar het zorgt er ook voor dat de toekomstige mama zich gaat hechten aan het kindje. Niemand heeft namelijk een hoger oxytocinegehalte dan een moeder die net bevallen is. Daarnaast maakt de moeder tijdens de bevalling het gelukhormoon endorfine aan, waardoor ze erg blij is met het kindje.
Kickstart
Al deze hormonen zorgen voor een soort kickstart van moedergevoelens bij de bevalling. Hoe de moeder omgaat met haar moedergevoelens en hoe deze gevoelens tot uiting komen, verschilt per persoon.
Dit hangt onder andere samen met de manier waarop ze in het leven staat en andere omstandigheden, zoals het hebben van een huilbaby of juist een heel gemakkelijk kindje. Natuurlijk houdt de moeder van een huilbaby ook van haar kind, maar vaak voelt ze ook frustraties en dat is helemaal niet raar.
Ook krijgen sommige vrouwen een postnatale depressie, wat het binden met het kindje moeilijker kan maken.