Een keizersnede is de benaming voor de geboorte van een baby door middel van een snee in je buik in plaats van via de vagina. Deze methode wordt meestal gebruikt als er complicaties zijn of worden verwacht. Het herstel van een keizersnede duurt aanzienlijk langer dan het herstel na een vaginale bevalling.
Na de operatie zal je de eerste tijd nog last hebben van het litteken en zal je moeite hebben met zitten en met opstaan. Daarom is meestal pijnstilling noodzakelijk. Indien je borstvoeding geeft zal ervoor gezorgd worden dat de noodzakelijke medicijnen geen nadelige invloed hebben op het kindje.
Herstel
Aangezien er bij een keizersnede een snede wordt gemaakt door de buikwand en baarmoeder, duurt het wel even voordat je helemaal genezen bent. De wond heelt in ongeveer vijf tot tien dagen. Zolang je nog in het ziekenhuis ligt, zal deze worden gecontroleerd door de verpleegkundigen en de gynaecoloog. Zodra je weer thuis bent, zal de verloskundige of de huisarts dit overnemen.
De genezing van de spieren in de buikwand duurt wat langer. bDaar moet je echt rekening mee houden, want in het begin met je zeker geen zware dingen tillen en zware lichamelijke inspanning verrichten. Boodschappen doen en het huishouden zullen dus nog even door iemand anders gedaan moeten worden. Je baby optillen en korte afstanden te dragen lukt over het algemeen wel.
Tijdens het herstel is het belangrijk om in beweging te blijven. Dit bevordert je bloedsomloop en bespoedigt het algehele herstel.
Emoties
Na de keizersnede kunnen er veel emoties loskomen. Vooral als je graag een normale bevalling had gewild. Jij en je partner kunnen dan met veel vragen en twijfels zitten. Blijf hier niet mee rondlopen en bespreek het gerust met je gynaecoloog.