Uit een grote Australische studie blijkt dat vrouwen die bij de eerste bevalling een keizersnede hebben gehad en bij de tweede bevalling kiezen voor een vaginale bevalling meer risico lopen op complicaties dan wanneer ze opnieuw voor een keizersnede kiezen.
Aan het onderzoek, bekend als de Birth After Caesarean (BAC) studie, namen in totaal 2.300 vrouwen en hun baby’s deel. Alle vrouwen waren bij hun eerste baby bevallen via een keizersnede.
De studie toont aan dat vrouwen die al via een keizersnede zijn bevallen een significant lager risico lopen op ernstige complicaties als ze de tweede keer ook via een keizersnede bevallen.
De helft van de vrouwen koos bij de tweede bevalling voor een keizersnede, de andere helft wilde graag op een natuurlijke manier bevallen. Het risico op overlijden of ernstige complicaties bij een vaginale bevalling was 2,4 procent, bij een herhaalde keizersnede was dit 0,9 procent.
Keizersnede
In Nederland kunnen we niet zomaar kiezen voor een keizersnede. Terwijl vrouwen in Groot-Brittannië tegenwoordig op psychosociale gronden kunnen kiezen voor een keizersnede, willen gynaecologen en verloskundigen in Nederland niet meewerken aan zogeheten keizersnedes op bestelling. Vrouwen in Nederland krijgen uitsluitend bij een medische of psychiatrische indicatie een keizersnede.
Een keizersnede is de meest uitgevoerde operatieve ingreep ter wereld.
Meest voorkomende redenen keizersnede:
- Je baby ligt in een stuitligging of dwars.
- Je baby heeft het benauwd, terwijl je nog geen volledige ontsluiting hebt.
- Het hoofdje van je baby is te groot voor het bekken.
- De placenta ligt voor de baarmoedermond.
- Soms wordt bij een meerling gekozen voor een keizersnede.
- Je hebt na veel weeën nog geen volledige ontsluiting.
Lees hier meer over een keizersnede.