Niet langer dan 48 uur weeënremmers bij vroeggeboorte

Bij een dreigende vroeggeboorte hoeft de zwangere vrouw niet langer dan 48 uur behandeld te worden met weeënremmers. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Verloskundig Consortium in JAMA (Journal of the American Medical Association).

Vaak worden kinderen te vroeg geboren omdat de weeën te vroeg beginnen. In dat geval wordt geprobeerd de bevalling uit te stellen met weeënremmers, in combinatie met medicijnen die het kind beter bestand maken tegen vroeggeboorte.

Tot nu toe was niet bekend hoe lang vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen, behandeld moeten worden met weeënremmers. Dit is echter belangrijk om te weten. Het onnodig geven van weeënremmers aan een zwangere vrouw kan schadelijk zijn voor zowel de vrouw als het kind.

Weeënremmers

De onderzoekers vergeleek tussen 2008 en 2010 het effect van het kortdurend (48 uur) en langdurig gebruik (twee weken) van weeënremmers. In totaal namen 400 zwangere vrouwen deel aan het onderzoek. De vrouwen kregen 48 uur weeënremming om in die periode de medicijnen voor de longrijping van het ongeboren kind (corticosteroïden) te laten inwerken en de zwangere vrouwen over te plaatsen naar een van de tien ziekenhuizen met een neonatale Intensive Care Unit, een NICU.

Daarna werd door middel van een loting bepaald welke vrouwen twaalf dagen lang een weeënremming kregen en welke vrouwen tabletten met een placebo.

Resultaten

Het aantal kinderen dat ernstig ziek werd of overleed was in beide groep vrijwel gelijk. Verder was er geen verschil te zien in het geboortegewicht, de duur van beademing of de opnameduur van de baby’s.
Ook nam de zwangerschapsduur niet toe bij vrouwen die langdurig werden behandeld met weeënremmers.
Maar de vrouwen die langdurige weeënremming kregen verloren wel iets meer bloed.

Vroeggeboorte

Wanneer een kindje voor de 37e week wordt geboren spreken we van een vroeggeboorte. Aan een vroeggeboorte kleven risico’s. Maar omdat deze risico’s tussen de 35e en 37e week zeer gering zijn, wordt er in de praktijk uitgegaan van een vroeggeboorte voor de 35e week. 

Een vroeggeboorte voor de 35e week komt bij 4 op de 100 zwangerschappen voor.

In veel gevallen bestaat er geen duidelijke oorzaak van de vroeggeboorte.
Afhankelijk van hoe veel te vroeg de baby geboren is moet de baby in een couveuse tot het hij volgroeid is.

Extreem vroeg geboren baby’s (voor de 32e week) worden voor korte of lange tijd opgenomen op een neonatale intensive care. In Nederland zijn er hiervan tien.
Een baby die te vroeg wordt geboren heeft behoorlijk wat te verduren. Zo krijgt de kleine een sonde in de maag voor de voeding, een infuus voor antibiotica, extra zuurstof, vaak bloedafname en wordt het hart goed in de gaten gehouden.

Bron: artikel – UMC st. Radboud

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...

Belangrijke items in de kledingkast van je kind

De kans is groot dat de kledingkast van jouw kind vol ligt met leuke kledingstukken in diverse kleuren en mooie prints, maar weet je...

Waar vind je inspiratie voor leuke babynamen?

Komt er een baby aan? Dan wacht jou de belangrijke taak om een naam te bedenken. Een pittig klusje, want we hebben het hier...

Dingen die je vergeet te regelen voordat de bevalling begint

De babykamer en de uitzet aanschaffen zijn dingen die je niet vergeet. Je bent immers constant bezig met het wonder in je buik, en...