Niet langer dan 48 uur weeënremmers bij vroeggeboorte

Bij een dreigende vroeggeboorte hoeft de zwangere vrouw niet langer dan 48 uur behandeld te worden met weeënremmers. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Verloskundig Consortium in JAMA (Journal of the American Medical Association).

Vaak worden kinderen te vroeg geboren omdat de weeën te vroeg beginnen. In dat geval wordt geprobeerd de bevalling uit te stellen met weeënremmers, in combinatie met medicijnen die het kind beter bestand maken tegen vroeggeboorte.

Tot nu toe was niet bekend hoe lang vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen, behandeld moeten worden met weeënremmers. Dit is echter belangrijk om te weten. Het onnodig geven van weeënremmers aan een zwangere vrouw kan schadelijk zijn voor zowel de vrouw als het kind.

Weeënremmers

De onderzoekers vergeleek tussen 2008 en 2010 het effect van het kortdurend (48 uur) en langdurig gebruik (twee weken) van weeënremmers. In totaal namen 400 zwangere vrouwen deel aan het onderzoek. De vrouwen kregen 48 uur weeënremming om in die periode de medicijnen voor de longrijping van het ongeboren kind (corticosteroïden) te laten inwerken en de zwangere vrouwen over te plaatsen naar een van de tien ziekenhuizen met een neonatale Intensive Care Unit, een NICU.

Daarna werd door middel van een loting bepaald welke vrouwen twaalf dagen lang een weeënremming kregen en welke vrouwen tabletten met een placebo.

Resultaten

Het aantal kinderen dat ernstig ziek werd of overleed was in beide groep vrijwel gelijk. Verder was er geen verschil te zien in het geboortegewicht, de duur van beademing of de opnameduur van de baby’s.
Ook nam de zwangerschapsduur niet toe bij vrouwen die langdurig werden behandeld met weeënremmers.
Maar de vrouwen die langdurige weeënremming kregen verloren wel iets meer bloed.

Vroeggeboorte

Wanneer een kindje voor de 37e week wordt geboren spreken we van een vroeggeboorte. Aan een vroeggeboorte kleven risico’s. Maar omdat deze risico’s tussen de 35e en 37e week zeer gering zijn, wordt er in de praktijk uitgegaan van een vroeggeboorte voor de 35e week. 

Een vroeggeboorte voor de 35e week komt bij 4 op de 100 zwangerschappen voor.

In veel gevallen bestaat er geen duidelijke oorzaak van de vroeggeboorte.
Afhankelijk van hoe veel te vroeg de baby geboren is moet de baby in een couveuse tot het hij volgroeid is.

Extreem vroeg geboren baby’s (voor de 32e week) worden voor korte of lange tijd opgenomen op een neonatale intensive care. In Nederland zijn er hiervan tien.
Een baby die te vroeg wordt geboren heeft behoorlijk wat te verduren. Zo krijgt de kleine een sonde in de maag voor de voeding, een infuus voor antibiotica, extra zuurstof, vaak bloedafname en wordt het hart goed in de gaten gehouden.

Bron: artikel – UMC st. Radboud

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...