Het Nederlandse systeem van thuisbevallingen is veilig. Dat heeft de Canadese bijzonder hoogleraar en verloskundige Eileen Hutton aangegeven in haar redevoering aan de Vrije Universiteit. De relatief hoge perinatale sterfte in ons land komt niet door de thuisbevallingen, maar door de sterfte bij vroeggeboortes.
We spreken van een perinatale sterfte als een foetus vanaf 22 weken zwangerschap komt te overlijden, of als een baby in de eerste zeven dagen na de geboorte overlijdt. Als de baby sterft voor de geboorte dat heet dit een doodgeboorte. Dit is in ongeveer zeventig procent van de perinataal gestorven baby’s het geval.
Eileen Hutton vertelde verder dat als de cijfers worden gecorrigeerd voor sterfte bij vroeggeboortes, de perinatale sterfte in Nederland zelfs vier procent lager is dan in de Europese Unie. Vrouwen die een zwangerschapsduur hebben van meer dan 37 weken kunnen dus veilig thuis bevallen, aldus de Canadese expert.
In tegenstelling tot vele andere Europese landen hebben Nederlandse vrouwen de keuze om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Dit kan alleen als er geen complicaties zijn bij de zwangerschap. Alleen dan kan de bevalling onder begeleiding van de verloskundige op een veilige manier plaatsvinden. Net als bij een bevalling in het ziekenhuis is bij een thuisbevalling een goede voorbereiding erg belangrijk. Dit voorkomt stress en misverstanden. Daarnaast moet de vrouw uitgerekend zijn tussen de 37 en 42 weken en binnen een half uur een ziekenhuis kunnen bereiken.
In het artikel ‘thuis bevallen’ lees je alles over de voor- en nadelen van een thuisbevalling.