Er is een toename in de vraag naar een ruggenprik tijdens de
bevalling, dat meldt het AD vandaag. Volgens de beroepsvereniging voor
verloskundigen KNOV kiezen de vrouwen steeds vaker voor een ruggenprik omdat ze
dan gratis kunnen bevallen.
Complicaties
Een ruggenprik is niet zonder risico´s. Er kunnen ernstige
complicaties optreden door de ruggenprik. Volgens KNOV directeur Jos Becker Hoff
moet deze prik dan ook alleen worden gegeven als het echt nodig is. ‘Het moet
niet zo zijn dat vrouwen ervoor kiezen, omdat ze daardoor geld kunnen
besparen’, zegt Becker Hoff.
Nadelen van een ruggenprik zijn:
- Slechte doorbloeding van de placenta
- Blaas is verdoofd
- Rillen
- Jeuk
- Hoofdpijn
Andere
pijnbestrijdingsmiddelen
Naast de ruggenprik kan je ook kiezen voor andere
pijnbestrijdingsmiddelen tijdens de bevalling. Zo kan je ook kiezen voor een
infuus met pijnstiller. Er zit een soort pompje aan, waar je in kan drukken als
je een wee op voelt komen. Door in het pompje te drukken wordt de pijnstiller
toegediend. Deze pijnstiller werkt kort en wordt snel afgebroken in het bloed.
Naast dit kan je ook kiezen voor de alternatieve
pijnbestrijdingsmiddelen. Hierbij kan je denken aan zwangerschapsyoga,
acupunctuur en hypnose. Bij de zwangerschapsyoga leer je om te ontspannen. Ook
maakt je lichaam hierdoor meer endorfine aan, wat je natuurlijke pijnstiller
is.
Bij hypnose gaat het vooral om zelfhypnose. Je leert om in een soort trance
de bevalling door te komen. Acupunctuur wordt nog niet zoveel gebruikt als pijnbestrijdingsmiddel.
Acupunctuur is erop gericht om je lichaam zoveel mogelijk endorfine aan te
laten maken.
Lees ook:
Te gek voor woorden. Niet aan beginnen. Alleen een ruggeprik op advies van een dokter, als het echt niet anders kan.
Vroeger konden de vrouwen ook kinderen krijgen, zonder een ruggeprik. Soms wel 8 of 12 of soms nog meer. Denk je nu echt dat een vrouw van nu anders in elkaar zit dan zo’n 100 jaar geleden? Denk het toch niet. Alleen tussen de oren, lijken ze anders te zijn, dat wèl. Laat de vrouw die vraagt/staat op een ruggeprik zelf de kosten dragen. Dan is het gevraag gauw afgelopen, lijkt me.
P.S. Heb zelf 3 kinderen gebaard zonder verdoving (gewicht kinderen: 7,5 pond, 8 pond en ruim 10 pond!). En gemakkelijke bevallingen waren het echt niet. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan.
Dit is echt typisch Nederlands, onnodig pijn (laten) leiden. In andere landen is het niet meer dan normaal dat je al sinds jaren verdoofd kan worden. Inmiddels zijn we verder dan de Middeleeuwen…
@Pieter; zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen kunnen er grote complicaties optreden bij de ruggenprik. ‘Onnodig pijn lijden” is het dus zeker niet! Je moet afwegen of je de risico’s wil nemen en de pijn ervoor wil doorstaan. Dat het in andere landen niet meer dan normaal is vind ik geen argument. Ten eerste zijn er genoeg landen waar het NIET meer dan normaal is en ten tweede spelen in bv. de VS weer andere belangen (pharmaceutische industrie om er een te noemen) waarom de ruggenrpik standaard wordt gegeven. Beetje kort door de bocht dus, je reactie!
Volgens mij A. heb je nog steeds spijt dat je zelf niet om een ruggenprik hebt gevraagd. Ruggenprik vragen vanwege de kosten vind ik onzin, maar ruggenprik vragen omdat je het nodig hebt, juich ik alleen maar toe. Waaron onnodig veel pijn lijden en de complicaties zyn helemaal niet zo erg! Anders zou het in veel andere landen niet toegepast worden. In Nederland lopen we gewoon hopeloos achter vanwege ouderwetse ideeen zoals A. Belachelijk gewoon, net zoals de borstvoedingsmaffia hier in Nederland. Ik prijs elke vrouw die zelf haar eigen keuzes durft te maken en daar volledig achter staat! Weg met die stoicijnse mentaliteit!!
Ik denk dat je het per persoon moet laten afhangen van keus en noodzaak: we hebben hier de luxe, dus waarom jezelf martelen, sta ik achter. Maar vergeet niet voor het gemak dat er wel degelijk risico’s zijn en ook andere pijnverlichtende opties als hierboven beschreven. Ons eerste kindje is helaas met 34 weken in mn buik overleden, om niet tegen een volgende bevallig op te zien, heb ik gekozen voor een ruggeprik: geheel tegen mn principes in! Alle risico’s wilde ik eigenlijk helemaal niet horen maar emotioneel gezien vond ik dit voor mezelf noodzaak om een ruggeprik te kiezen. Alles is goed gegaan maar ik heb zeker een half jaar last gehad van de prik-plek en het stuk eromheen met tintelen erge jeuk.
Bij de tandarts laat je je toch ook verdoven? Ook dit gebeurde vroeger niet. een ruggeprik vragenomdat je dan geen kosten hoeft te betalen is natuurlijk belachelijk!