Je vrouw is zwanger, wat kan je als partner doen?

 

Er zijn een aantal concrete en belangrijke zaken die tijdens en na de bevalling geregeld moeten worden. Je vrouw wordt rond de bevalling door haar lichaam in beslag genomen. Het is dan aan jou als partner om alle andere zaken te regelen. Maar waar moet je nu precies aan denken?

Oppas

Als jij en je vrouw al kinderen hebben, kunnen zij niet altijd bij de bevalling aanwezig zijn. Als dit niet zo is, moet je de oppas bellen als de bevalling begint. De oppas kan dan snel de kinderen op komen halen.

Verloskundige

Je moet de verloskundige bellen als de vliezen gebroken zijn of de weeën steeds sneller komen. Zij kan dan beslissen of ze moet komen of dat zij nog op afstand aanwijzingen kan geven. Je moet het contact met haar onderhouden en haar aanwijzingen opvolgen.

Familie en vrienden

Als jullie familieleden of belangrijke vrienden bij de bevalling aanwezig willen hebben, is het aan jou om hen te bellen als de bevalling begonnen is. Van te voren kun je al een lijst met telefoonnummers klaarleggen zodat je niemand vergeet te bellen.

Eten en drinken

Sommige bevallingen duren lang. Het is daarom handig om voldoende eten en drinken in huis te hebben. Als het echt nodig is, kan je ook in het begin van de bevalling nog even snel boodschappen gaan doen. Neem wel je mobiele telefoon mee zodat je altijd bereikbaar bent. Zorg dat je voldoende in huis hebt voor je vrouw, jezelf, de verloskundige en eventuele andere gasten. Je vrouw hoeft waarschijnlijk niet veel. Neem voor haar bijvoorbeeld thee, bouillon, vruchtensap en crackers mee.

Foto’s en video

Zorg dat alle benodigde spullen klaarstaan als je de bevalling vast wil leggen op film of foto. Zorg dat alle apparaten opgeladen zijn en de batterijen vol zijn. Het is leuk als je er zelf ook op staat, dus vraag de verloskundige, familie of vrienden ook of ze foto’s van jullie maken.

Geboortekaartjes

Neem na de geboorte contact op met de drukker die voor jullie de geboortekaartjes regelt. Geef de geboortedatum geboortetijd, naam en het geslacht door. Zorg ervoor dat alle gegevens die op het kaartje komen kloppen. Neem daarom deze met je vrouw door en schrijf ze op.

Aangifte en erkenning

Binnen drie werkdagen moet je de geboorte van je kind aangeven bij de gemeente. Als jij en de moeder van je kind niet getrouwd zijn, maar je wel officieel als de vader beschouwd wil worden, moet je jullie baby erkennen. Het beste is om dit al voor de bevalling te doen, maar dit kan ook pas na de geboorte.

Kraamvisite

Als kersverse vader ben je ook verantwoordelijk voor de kraamvisite. Je kunt hierbij hulp krijgen van de kraamverzorgster. Samen ontvangen jullie de gasten en voorzien hen van een hapje en een drankje. Het is hierbij belangrijk om er voor te zorgen dat de visite ook weer op tijd weg gaat en jullie zo voldoende rust krijgen.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...