Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op ‘normale’ stoffen.
Wanneer een baby voor het eerst in aanraking komt met koemelkeiwit gebeurt er weinig. Het lichaam maakt wel antistoffen aan. Komt een baby voor de tweede keer in aanraking met het eiwit dan kan er een abnormale reactie ontstaan. Een baby kan last krijgen van jeuk, eczeem, diarree, buikpijn of benauwdheid.
Oorzaak koemelkallergie
Vaak komt koemelkallergie bij baby’s voor, omdat het maagdarmkanaal nog niet voldoende is ontwikkeld. In het maagdarmkanaal worden normaal gesproken de eiwitten door enzymen in kleine stukjes afgebroken. Vervolgens gaan deze kleine brokjes door de darmwand en worden ze in het bloed opgenomen en vervoerd naar alle cellen in het lichaam.
In de darmwand zitten dus kleine ‘gaatjes’ waar de eiwitten door heen gaan. Bij een baby zijn de gaatjes nog niet klein genoeg. Dit houdt in dat het koemelkeiwit niet voldoende wordt afgebroken. Er komen te grote stukken eiwit in het bloed. Het gevolg: het lichaam gaat antistoffen aanmaken, omdat het lichaam de grote stukken eiwit niet herkent.
De antistoffen hechten zich aan mestcellen. Wanneer een baby koemelk blijft drinken hechten de stukken eiwit zich aan de antistoffen op de mestcellen. De mestcellen worden vervolgens actief en geven de inhoud vrij aan de omgeving. Het gevolg: allergische klachten.
Advies
Deskundigen raden aan om borstvoeding te geven. Borstvoeding biedt extra bescherming tegen allergieën. Wanneer je borstvoeding combineert met flesvoeding kun je het best kiezen voor hypoallergene voeding. In deze voeding zijn de eiwitten al in stukjes geknipt, waardoor er geen allergische reactie ontstaat.