Krentenbaard

Krentenbaard, ook wel impetigo of kinderzeer genoemd is een vaak onschuldige maar besmettelijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door bacteriën.

Via een kleine beschadiging, zoals een wondje of een insectenbeet, dringt de bacterie de huid van het kind binnen. Vervolgens verschijnen er met pus gevulde blaasjes. Wanneer je kind deze openkrabt, kan hij heel gemakkelijk zichzelf en anderen besmetten.

Baby’s en kleine kinderen tot 12 jaar zijn het meest vastbaar voor krentenbaard, omdat zij nog geen volledig afweersysteem hebben. Gelukkig komt de aandoening, dankzij een betere hygiëne en effectievere medicijnen, tegenwoordig veel minder voor dan vroeger.

Krentenbaard in de zomer en herfst
De zomer en herfst zijn de seizoenen waarin zich de meeste gevallen van krentenbaard voordoen. Als je vermoedt dat je kind de infectie heeft, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Wanneer de aandoening niet wordt behandeld, kan deze namelijk weken of zelfs maanden aanhouden.

Symptomen krentenbaard
Nadat de verantwoordelijke bacterie de huid van je kind is binnengedrongen, wordt de huid rood en vormen zich kleine, geelachtige blaasjes die met pus gevuld zijn. De blaasjes barsten open en er ontstaan ruwe, vochtige plekken die geleidelijk aan bedekt worden met gele korsten. De blaasjes doen geen pijn, maar kunnen wel jeuken.

Soms kunnen er ook blaren met helder vocht optreden (impetigo bullosa). Op plaatsen waar de opperhuid dik is (voetzolen, handpalmen) kunnen dit grote blaren zijn, die zich door druk makkelijk uitbreiden. Doorprikken en het blaardak verwijderen stopt deze blaaruitbreiding en maakt het wondbed toegankelijk voor zalfbehandeling.

Krentenbaard kan overal op het lichaam zitten, maar de uitslag komt het vaakst voor in de luierstreek bij baby’s en op de huid rond de mond en neus bij kleine kinderen.

Behandeling
De huidinfectie gaat niet vanzelf over, dus het beste is om naar je huisarts te gaan. Wanneer de huid van je kind maar op enkele plaatsen is aangetast, zal je arts waarschijnlijk een indrogende, ontsmettende zalf voorschrijven. Helpt deze onvoldoende of zitten de blaasjes meer verspreid over het hele lichaam, dan krijgt je kind mogelijk antibioticumzalf of antibiotica voorgeschreven.

Omdat het vocht uit de blaasjes erg besmettelijk is, moet je voorkomen dat de blaasjes worden opengekrabd. Houd daarom de nagels kort en schoon, was de handen regelmatig en houd zeep en handdoek van je kind apart. Bij baby’s is het belangrijk om de billetjes schoon te houden, goed te laten drogen en in te smeren met een beschermende (zink)zalf.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...