Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De uitstulping zit in de navel.
Een navelbreuk komt bij baby’s vaak voor. Het ontstaat door een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de navelstreng. Een breuk betekent niet dat er iets gebroken of gescheurd is. De doorgang tussen de spierlagen is nog niet gesloten.
In de meeste gevallen is een operatie niet nodig. De doorgang in de spierlagen van de buikwand sluit zich bij elke baby op een ander moment. Bij de ene baby is dit al na een paar dagen en bij de andere baby duurt dit een paar maanden. Pas als de navelbreuk jaren blijft bestaan kan een operatie nodig zijn. Zolang de doorgang nog niet gesloten is steekt de navel uit. Vooral wanneer een baby huilt of hoest.
Een navelbreuk bij je baby is dus niet iets waar je je zorgen over moet maken.
Bij het consultatiebureau zullen ze regelmatig controleren of de doorgang in de spierlagen van de buikwand al gesloten is.
Een navelbreuk komt vaker voor bij kinderen van Afrikaanse afkomst dan bij Europese kinderen. Ook komt de navelbreuk vaker voor bij te vroeg en/ of te licht geboren baby’s.