De ontlasting van elke baby is verschillend. Ook de frequentie van de ontlasting is anders. Net als bij volwassenen. Het belangrijkste is dat de ontlasting smeuïg is en je kindje zich goed voelt.
Wanneer de ontlasting van je baby verandert en je je zorgen maakt is het verstandig om advies te vragen bij de huisarts. Was de ontlasting eerst smeuïg en nu klonterig en waterig dan kan er sprake zijn van een stoornis in de spijsvertering. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verkoudheid.
Slijm in de ontlasting van je baby is vaak een teken van geïrriteerde ingewanden. Het hoeft niet altijd een darminfectie te zijn. In veel gevallen ontstaat diarree door een darminfectie.
Wanneer je kindje lichte streepjes bloed in zijn ontlasting heeft kan dat komen door kloofjes in de anus. Dit wordt veroorzaakt door een te harde ontlasting. In het artikel ‘Verstopping baby’ lees je meer over obstipatie.
In zeer zeldzame gevallen komt het voor dat er veel bloed in de ontlasting van je baby zit. In dat geval moet het kind direct naar het ziekenhuis worden gebracht.
Het is goed te weten dat wanneer je baby overgaat op vaste voeding de ontlasting ook verandert. Dit is volkomen normaal. De ontlasting zal donkerder van kleur zijn en een sterkere geur hebben. Ook kunnen er stukjes onverteerd voedsel in zitten. Heeft je baby bieten gegeten dan kan de ontlasting rood van kleur zijn.
Onze zoon is 5,5 maand, eet al fruit en groente, maar spuugt sinds 2 dagen regelmatig en heeft lichtgekleurde ontlasting. Wat te doen ?