Over het geven van borstvoeding bestaan veel misverstanden. Babyvandaag helpt een aantal van deze misverstanden uit de wereld.
Vijf fabels en feiten over borstvoeding op een rijtje.
1. Flesvoeding is tegenwoordig net zo goed als borstvoeding
Fabel. Hoewel flesvoeding een goed alternatief is, blijft borstvoeding beter. Borstvoeding bevat veel stoffen die je kind beschermen tegen ziekten en infecties. Flesvoeding mist deze belangrijke stoffen. Hoe langer borstvoeding gegeven wordt, hoe beter.
2. Je kind moet je voeden op verzoek
Feit. Klamp je niet vast aan schema’s, maar luister naar de biologische klok van je kindje. Hierdoor ontwikkelt je baby een drinkrimte.
3. Van borstvoeding gaan je borsten hangen
Fabel. Van borstvoeding geven krijg je géén uitgezakte borsten. Het klierweefsel in de borst groeit tijdens de zwangerschap. Hierdoor zien je borsten er vol en stevig uit. Na de borstvoedingperiode neemt het vetweefsel toe en komt het klierweefsel in een rustfase. Bij sommige vrouwen kunnen de borsten kleiner worden. Maar het kan ook dat de borsten hun oude formaat weer terug krijgen of iets groter blijven.
4. Het geven van borstvoeding lukt niet altijd direct
Feit. Het geven van borstvoeding lukt niet altijd direct. Zorg dat je de eerste dagen zoveel mogelijk bij je kindje bent. Maar blijf vooral geduldig. Het goed aanleggen van je kindje is erg belangrijk. Je baby drinkt beter wanneer jullie lekker ontspannen zitten of liggen. Zorg dat het achterhoofdje en ruggetje in een rechte lijn liggen.
5. Het geven van borstvoeding is pijnlijk
Fabel. Borstvoeding geven kan in het begin wat ongemakkelijk zijn. Misschien dat je borsten de eerste dagen een beetje gevoelig zijn. Maar echt pijn doet het niet. Mocht dit wel het geval zijn dan is een verkeerde aanlegtechniek vaak de oorzaak van de pijn. Een verkeerde aanlegtechniek kan tepelkloven veroorzaken, maar kan er ook voor zorgen dat je baby te weinig voeding binnenkrijgt.
De eerste dagen na de bevalling zal de kraamverzorgster je advies en tips geven over borstvoeding. Hij of zij kijkt hoe het geven van borstvoeding verloopt en of je kindje voldoende voeding binnenkrijgt. Heb je problemen of vragen als de kraamverzorgster weg is, twijfel dan niet en vraag hulp bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of bij Borstvoedingorganisatie LLL.