Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens voor nodig! je melkproductie is niet aangepast aan de toenemende vraag van je kindje, en dus zal je productie omhoog moeten. Dit gebeurt er op de regeldagen. Echter lijkt het tijdens deze dagen alsof je kind onverzadigbaar is en lijkt het daarnaast alsof je borsten helemaal leeg zijn. Toch is dit niet zo. De natuur heeft het zo geregeld dat, na een paar dagen vaker aanleggen, je productie ook omhoog gaat.
Hoe herken je regeldagen?
Huilt je kind vaker en wil hij veel meer aan de borst dan normaal? Voelen daarnaast je borsten leeg aan en heb je het idee dat je kind niet voldaan is na het drinken? Dan heb je te maken met regeldagen. De behoefte van een baby veranderd erg vaak, en dan kan er ook nog zo ineens een groeispurt komen. Je baby heeft dan niet meer genoeg aan de melk die hij voorheen kreeg, heeft dus sneller honger en zal dus ook vaker willen drinken.
Leg je vervolgens je baby vaker aan, dan hebben je borsten niet voldoende tijd om helemaal vol te lopen. Voor je borsten is dit dan ook het signaal dat de productie omhoog moet. Dit duurt een paar dagen, en dan is de productie weer volledig afgesteld op de behoefte van je baby. Hij zal dan weer een voldaan gevoel hebben na het drinken.
De regeldagen komen over het algemeen rond de:
- 10 dagen
- 3-4 weken
- 3 maanden
- 4 maanden
- 6 maanden
Voed je op vraag van je kindje dan kan het goed zijn dat je deze dagen niet eens opmerkt, omdat je dan al gewend bent dat geen dag en geen voeding hetzelfde is. Ook wanneer het extreem warm weer is of als je kindje een virus heeft opgelopen, kun je regeldagen krijgen.
Wat moet je doen tijdens regeldagen?
Het beste is om je baby aan te leggen wanneer hij daarom vraagt, ook als het ieder uur is. Dit kost veel tijd en energie, maar is wel nodig om te voldoen aan de honger van je kindje en het aanpassen van de productie. Pas wel op voor stuwing; doordat je vaker aanlegt kun je hier last van krijgen. Zorg er ook voor dat je baby je borst goed leegdrinkt, want de honger van je baby wordt beter gestild door de vette melk achter in je borst. Daarnaast is het zo dat, hoe leger de borst is, des te meer melk er de volgende keer wordt aangemaakt.
Voed je kind daarnaast ook bij ieder hongersignaal dat je ziet. Dat is dus niet alleen maar huilen maar ook wakker worden, sabbelen op vingers of handjes, smakgeluiden maken, de mond open hebben en zoekend rondkijken. Geef dan ook zeker geen speen bij zuigbehoefte, maar leg hem aan de borst.
Lees ook:Â Langer borstvoeding geven