Borstvoeding kent vele voordelen. Moedermelk bevat de nodige voedingstoffen die je kindje nodig heeft. Daarnaast is moedermelk steriel, heeft het de juiste temperatuur en bevordert het de kaakontwikkeling van je kindje. Dit zijn slechts enkele voordelen.
Om je tijdens de zwangerschap goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding kun je een cursus volgen. Tijdens deze cursus krijg je alle informatie omtrent borstvoeding. Meer informatie hierover vind je in het artikel ‘Cursus borstvoeding’.
Babyvandaag geeft een aantal praktische tips zodat het geven van borstvoeding voor zowel jou als je baby een plezierige ervaring is.
1. Drink geen alcohol
Drink tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode geen alcohol. Tijdens de zwangerschap kan alcohol ervoor zorgen dat je minder moedermelk aanmaakt.
2. Let op dat je baby zuigt en niet sabbelt
3. Geef borstvoeding op verzoek
Klamp je niet vast aan schema’s, maar luister naar de biologische klok van je kindje. Hierdoor ontwikkelt je baby een drinkrimte.
4. Geduld en vertrouwen
Het geven van borstvoeding lukt niet altijd direct. Zorg dat je de eerste dagen zoveel mogelijk bij je kindje bent. Maar blijf vooral geduldig.
5. Eet gezond en gevarieerd
Als moeder is het van groot belang dat je gezond en gevarieerd eet. Wat jij eet en drinkt komt in de voeding terecht.
6. Neem rust
Het geven van borstvoeding kan behoorlijk vermoeiend zijn. Denk goed aan jezelf en neem voldoende rust.
7. Zorg dat je tijdens het aanleggen ontspannen bent
Het aanleggen van je kindje is er belangrijk. Je baby drinkt beter wanneer jullie lekker ontspannen zitten of liggen. Zorg dat het achterhoofdje en ruggetje in een rechte lijn liggen.
8. Laat je tepels drogen
Laat je tepels na het voeden eerst aan de lucht drogen. Hierdoor voorkom je kloofjes. Zorg ook voor een goede borsthygiëne.
9. Laat je niet beïnvloeden door anderen
Vrienden of familieleden hebben vaak goed bedoelde adviezen. Toch kun je hier onzeker van raken. Jij weet wat het beste is voor je kindje. Vertrouw op jezelf en maak je weerbaar.
10. Vraag optijd om hulp
De eerste dagen na de bevalling zal de kraamverzorgster je advies en tips geven over borstvoeding. Hij of zij kijkt hoe het geven van borstvoeding verloopt en of je kindje voldoende voeding binnenkrijgt. Heb je problemen of vragen als de kraamverzorgster weg is, twijfel dan niet en vraag hulp bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of bij Borstvoedingorganisatie LLL.