Een gehoorscreening is een test van het gehoor van je baby. In de eerste weken na de geboorte wordt gemeten of een baby voldoende hoort om te kunnen leren praten. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.
Bij de test krijgt je baby een klein, zacht dopje in het oor. Via het dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te produceren. Een klein microfoontje in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.
Waarom een screening?
Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller de baby behandeld kan worden. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk. Daarom is ervoor gekozen om de gehoorscreening al in de eerste weken na de geboorte te doen.
Wacht niet te lang met het laten uitvoeren van de gehoorscreening. Er kan namelijk geen screening meer worden aangeboden aan baby’s die ouder zijn dan zes weken. Dit geldt echter niet voor veel te vroeg geboren baby’s.
In veel regio’s wordt de gehoorscreening, in combinatie met de hielprik, uitgevoerd tussen de vierde en zevende levensdag. Dat gebeurt meestal thuis door een medewerker van het consultatiebureau.
De voorbereiding
De gehoorscreening verloopt het beste als je baby rustig is en slaapt. Je kindje zal dan nauwelijks iets van de test merken en waarschijnlijk rustig doorslapen. Meteen na de screening krijg je de uitslag te horen. Als de uitslag voldoende is, dan is het gehoor van je kindje op dat moment vrijwel zeker voldoende. Toch is het belangrijk om op het gehoor van je kindje te blijven letten. Soms ontwikkelt slechthorendheid zich namelijk pas na de gehoortest. Gelukkig komt dat slechts heel zelden voor.
Als de uitslag van de eerste test niet voldoende is, wordt er een afspraak gemaakt om de screening te herhalen. Als ook deze test geen voldoende resultaat aan geeft, krijgt je baby een derde, uitgebreidere test.
Als je twijfelt het aan het gehoor van je kindje, neem dan contact op met de huisarts of met het consultatiebureau.
Hoe zit het dan als je kindje ouder word en met 15,5 maand nog geen enkel woord zegt alleen da en die?