Wat kost een kind?

 

Dat een kind geld kost weet natuurlijk iedereen. Maar wat kost een kind nu eigenlijk? Waar kun je ongeveer rekening mee houden? En wat zal er veranderen op financieel gebied wanneer jullie een kindje krijgen?

Het CBS heeft berekend dat een kind gemiddeld 17 procent van het netto inkomen kost. Dus wanneer je €1500,- euro per maand verdient zal je aan je kind rond de €225 per maand kwijt zijn.

Twee kinderen kost gemiddeld 26 procent van het netto inkomen en drie kinderen 33 procent. Hierin zijn alle kosten opgenomen. Dus denk aan schoolkosten en kleding, maar ook aan de energie die een kind in huis verbruikt.

Minder werken
Wanneer jullie een kindje krijgen zal er het één en ander veranderen op financieel gebied. In veel gevallen gaat één van de ouders (of beide) minder werken. Jullie gezamenlijke inkomen daalt dan, terwijl je meer kosten krijgt. En misschien komen er ook nog de kosten voor de kinderopvang bij.

Kosten babyuitzet
Vanaf het moment dat je zwanger bent ga je meer geld uitgeven. Niets is leuker om schattige babykleertjes te kopen, een leuke kinderwagen en mooie spullen voor in de kinderkamer.

Nibud heeft de globale kosten voor een babyuitzet op een rij gezet. Babyuitzet in euro’s


Kleding 95,-


Verzorging 125,-


Babykamer 314,-Totaal: 534,-Overige babyartikelen in euro’s


Box 145,-


Buggy 100,-


Kinderstoel 70,-


Combiwagen 400,-


Autostoel (vanaf 9 maanden) 180,-


Commode 120,-


Kledingkast 115,-


Fles en speen 6,80,-


Flesverwarmer 30,-


Luiers 25,- per maand gemiddeld

Besparen
Natuurlijk kun je op veel dingen besparen en kun je ook veel spullen tweedehands aanschaffen. Lees eens het artikel ‘Met een klein budget een kinderkamer inrichten’. Of het artikel ‘Kosten voor je baby besparen’. Je zult zien dat je met wat handige tips veel kunt besparen. Kosten besparen hoeft niet moeilijk te zijn! 

Kosten bevalling
Wanneer je alle spullen voor de baby in huis hebt, ben je er nog niet. Want kost een bevalling eigenlijk geld? En hoe zit het met de echo’s?

Het volgende wordt vergoed door de basisverzekering:

  • Bezoek aan de verloskundige
  • Echo’s (geen pretecho)
  • Combinatietest, nekplooitmeting, vlokkentest en vruchtwaterpunctie voor alle zwangere vrouwen die in de 18e week van de zwangerschap 36 jaar of ouder zijn, en voor jongere vrouwen als er een medische indicatie is.
  • Kraamzorg
  • Geneesmiddelen
  • Ziekenvervoer (ambulance en zittend vervoer)

Kraampakket
Tijdens en na de bevalling heb je als moeder een aantal verzorgingsartikelen nodig. Bij de meeste zorgverzekeringen is het kraampakket gratis. Wanneer dit niet het geval is kun je voor de kosten van een kraampakket infomeren bij het kraamcentrum bij jou in de buurt. Het pakket zelf is bij de apotheek of drogist verkrijgbaar of te bestellen.

Verzekering
Zodra je baby is geboren moet hij of zij verzekerd zijn tegen ziektekosten. Je kunt je kind tot zijn of haar 18e jaar gratis meeverzekeren in je eigen polis. Ook het eigen risico geldt alleen voor verzekerden boven de 18 jaar. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn bij veel verzekeraars gratis meeverzekerd voor de aanvullende verzekering, maar dat geldt niet voor alle aanvullende verzekeringen. Vraag dit aan je verzekeraar. Lees hier meer over de ziektekostenverzekering

Extra kosten
Vergeet niet dat je tijdens de zwangerschap geld kwijt bent aan positiekleding. In principe hoef je volgens het Voedingscentrum niet meer te eten tijdens de zwangerschap. Geef je borstvoeding dan heb je wel extra energie en voedingsstoffen nodig. Volgens het Nibud kun je uitgaan van ongeveer 1 euro extra kosten per dag.

Wensen en persoonlijke situatie
Natuurlijk hangt het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft aan je kind af van je wensen en je persoonlijke situatie. Sommige ouders lenen veel van vrienden of familie, kopen veel spullen tweedehands of hebben al een kindje. Voor een tweede kindje hoef je waarschijnlijk geen nieuw wiegje of kinderwagen meer aan te schaffen.

Tegemoetkomingen
De overheid betaalt op verschillende manieren mee aan de kosten van een kind. Als ouder kom je in aanmerking voor kinderbijslag. Ook zijn er een aantal fiscale aftrekkosten, waar je aanspraak op kunt maken.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
66VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Regeldagen, wat zijn dit?

Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens...

Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen...

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...