Nachtbraken – 21.08.12

Nachtbraken: alleen het woord al klinkt negatief en heeft een vermoeiende lading. Het betekent zoiets van ‘zeer laat naar bed gaan’ en het is een fenomeen dat je in diverse fases van je leven opnieuw moet ondergaan.

Als kind was ik vaak onbewust aan het nachtbraken. Oorzaak: beesten onder mijn bed. Ook als scholier was ik meer met nachtbraken bezig dan je zou denken. Oorzaak: piekeren over puisten. En in mijn studententijd tenslotte was nachtbraken dagelijkse kost. Oorzaak: happy hour in de kroeg.

Het is een tijdje rustig geweest, maar ook nu weer draag ik de titel ‘nachtbraker’ met trots. Dit keer geen beesten, puisten of bier, maar een prachtig lief prinsesje, genaamd Esmee. 

Ying Yang

Laat ik één ding voorop stellen. De bewust gekozen carrière als vader is er eentje met pieken en dalen.

Vanaf het moment dat je zoon of dochter zich voor het eerst meldt op onze vriendelijke wereld, ondergaat je dag –en nachtritme een flinke metamorfose. Er zijn weken dat de Red Bull niet aan te slepen is en er zijn weken waarbij je ’s nachts haast vergeet dat je überhaupt een kind hebt. En zo hoort het eigenlijk ook. Je leven is in balans: ying en yang, zomer en winter, en wat nog meer.

Bij het slot van deze ‘ruwe’ fase van het eerste levensjaar ben je dan ook veranderd in een superpapa die makkelijk met een paar uurtjes minder slaap de week doorkomt. En wanneer je dochter dan eindelijk haar eerste verjaardag feestelijk heeft afgesloten, vier je als vader zachtjes mee dat de slapeloze nachten nu toch echt verleden tijd zijn. Althans, dat denk je dus.

Dreumes

Toch steekt de werkelijkheid iets anders in elkaar. Dat je dochter niet langer geassocieerd wil worden met baby’s en met trots door het leven gaat als een echte dreumes, verandert niets aan het feit dat ook een dreumes niet altijd braaf de nacht in rust en vrede doorbrengt. En dat is precies de situatie waar wij ons momenteel in bevinden. Twee of drie keer per nacht eruit is dan ook geen uitzondering.

Gelukkig zijn het geen ellenlange troostsessies, maar je moet er dus wel zijn. Weer of geen weer. En ik moet bekennen dat ik daar niet echt rekening mee heb gehouden.

Als Esmee eenauto was geweest, had ik deze waarschijnlijk wel even naar de garage gebracht voor een kleine beurt. Maar dat gaat dus niet.

Succesvolle methodes

Dus moeten wij een beroep doen op onze eigen creativiteit. ’s Avonds wat eerder naar bed en een stevige powernap in het weekend zijn dan ook succesvolle methodes die het nachtbraken een stuk draaglijker maken. En dat is naar mijn idee ook het belangrijkste: een manier vinden om ‘professioneel’ om te kunnen gaan met een tijdelijk probleem. Want laat ik duidelijk zijn, het is tijdelijk.

Ook al lijkt het tijdelijke karakter soms erg langdradig te zijn. Vooral als de wallen onder je ogen je vertellen dat je al minstens een week de schaapjes niet meer normaal hebt kunnen tellen.

En dan ineens, vanuit het niets, keert de rust weder. De eerste nacht nog een beetje onwennig, maar de volgende nacht is er eentje uit je dromen. En na een week vol rust en ontspanning zijn de slapeloze nachten enkel nog een spookbeeld. Nachtbraken, wat was dat ook al weer?

Lees hier andere columns van Daan:

Humor voor vaders – 20.07.12

Verkoudheid – 15.12.11

Esmee op gyppy les – 05.03.12 

Daan is sinds 9 mei 2011 de trotse vader van Esmee. Elke maand schrijft hij een column op Babyvandaag. ‘Als groentje in de wereld van het ouderschap krijg je het soms zwaar voor de kiezen’

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...