8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed. Dit is helemaal normaal en geen reden tot directe zorgen. Echter, wanneer bedplassen regelmatig gebeurt, kan het een probleem worden. Kinderen kunnen zich gaan schamen als ze vaak bedplassen en bijvoorbeeld niet durven te gaan logeren. Ook kan het leiden tot onzekerheid en een negatief zelfbeeld bij je kind. Als ouder wil je dit natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om hier samen aan te werken. In deze blog zullen we enkele tips delen om te stoppen met in bed plassen.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben en het kan verstandig zijn om hier eerst naar te kijken. Het kan namelijk veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder een overactieve blaas, stress, genetische aanleg en zelfs fysieke problemen. Als je hieraan twijfelt, kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad. Wellicht kan er een onderliggende oorzaak worden achterhaald.

Voor het slapen naar de wc

Maak er met je kind een gewoonte van om voor het slapengaan naar de wc te gaan. Zelfs als je kind geen aandrang voelt of misschien helemaal niet hoeft, zorg er toch voor dat dit onderdeel is van de avondroutine. 

Beperk drinken in de avond

Het kan ook zeker helpen om je kind minder te laten drinken in de avond. Dit helpt natuurlijk om de productie van urine te verminderen hierdoor wordt het risico op bedplassen een stuk kleiner. Zorg natuurlijk wel dat je kind overdag voldoende vocht binnenkrijgt.  

Maak je kind wakker

Bij kleine kinderen is de blaas nog klein en kan het lastig zijn om de hele nacht de plas op te houden. Het kan daarom heel slim zijn om je kind ’s avonds wakker te maken en naar de wc te laten gaan. Kies een vast moment, bijvoorbeeld voordat je zelf naar bed gaat, en herhaal dit elke avond. Door dit ritueel regelmatig te herhalen, wordt de kans kleiner dat je kind bedplast.

Gebruik geen luiers meer

Gebruik je nog een luier voor je kind in de nacht, dit kan juist averechts werken. Spreek af met je kindje om zonder luier te gaan slapen. Zo voelt je kind ook beter wanneer het fout gaat en hierdoor heb je kans dat ze het plassignaal beter gaan herkennen. 

Maak gebruik van een bedplaswekker

Bedplaswekkers zijn ook ontzettend handig om te gebruiken wanneer je kind regelmatig in bed plast. Deze apparaten geven een geluid of trilling zodra ze vocht detecteren in de onderbroek. Dit kan ervoor zorgen dat het kind wakker wordt en op tijd naar de wc kan gaan. 

Train de blaas

Het kan ook effectief zijn om de blaas van je kind te trainen. Dit kun je heel gemakkelijk overdag doen. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van: wie kan het langst zijn plas ophouden? Ook kun je de bekkenbodemspieren van je kind trainen door tijdens het plassen af en toe de plas op te laten houden.

Schakel professionele hulp in

Als bedplassen toch aanhoudt ondanks alle bovenstaande tips, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een kinderarts, uroloog of gespecialiseerde therapeut kan een goed advies en behandeling geven om het bedplassen te stoppen. 

Gerelateerde artikelen

Comments

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...