Angst heeft een negatieve invloed op de groei van een ongeboren baby. Angst bij de aanstaande moeder kan leiden tot een vertraging in de groei van het hoofdje, buikje en het gewicht van de foetus. Dat concludeert onderzoeker Jens Henrichs op basis van gegevens uit Generation R, het grootschalige bevolkingsonderzoek van Erasmus MC.
Het bevolkingsonderzoek volgt de groei, gezondheid en ontwikkeling van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de zwangerschap tot de jonge volwassenheid.
Eerder onderzoek toont aan dat een verminderde groei en een te laag geboortegewicht later negatieve gevolgen kan hebben op de gezondheid van het kind.
Volgens Henrichs kun je door de aanstaande moeder een screeningsvragenlijst te laten invullen een hoge mate van angst en depressieve stemmingen in een vroeg stadium vaststellen. Een aanstaande moeder met psychische problemen kun je op deze manier sneller professionele hulp aanbieden.
Naast het gegeven dat angst een negatieve invloed heeft op de groei van een ongeboren baby, blijkt angst ook gevolgen te hebben voor het temperament van een kind. Kinderen van zes maanden oud, waarvan de moeder chronisch angstig is, blijken een lastig temperament te hebben. De kinderen zijn vaker droevig, overgevoelig en vaker overactief.
Lees ook:
–Zwangerschap en stress
–Alcohol en zwangerschap
–Zwangerschap en roken
Bron: Nu.nl