Baby leert na 6 maanden humor te herkennen

Baby’s leren na zes maanden al humor te herkennen en om hetzelfde te lachen als hun vader en moeder. Dat toont een nieuwe studie aan, uitgevoerd aan de University of New Hampshire.

Onderzoekers ontdekten dat kleine kinderen in de leeftijd van zes maanden tot een jaar leren wat grappig is door te kijken naar de reactie van hun ouders.

Sociaal refereren

In het project werd onderzocht hoe 6 maanden oude baby’s reageerden op de emotionele reactie van hun ouders tijdens absurde gebeurtenissen. Dit fenomeen staat bekend als ‘sociaal refereren’.

Tijdens de studie werden 30 zes maanden oude baby’s nauwkeurig bestudeerd. De baby’s zagen hoe hun ouders natuurlijk reageerden op twee gebeurtenissen: het kijken naar een prentenboek en naar een kleine, rode schuimbal. Vervolgens liet de onderzoekster het open prentenboek op haar hoofd ‘stuiteren’ , terwijl ze zei: “Zoop, Zoop”. Ook zei ze: “Piep, Beep” toen het rode, schuimballetje op haar neus werd gezet.

Ouders werden geïnstrueerd uitdrukkingsloos naar de onderzoekster te staren of juist naar haar te wijzen en te lachen.

Ondertussen werd de reacties van de baby’s gevolgd, die hun ouders vooral geconcentreerd bekeken toen ze aan het lachen waren. Bovendien bleven ze ook langer staren naar de absurde situaties.

Humor herkennen

De studie wijst dus uit dat, hoewel de 6-maanden oude baby’s lang staarden naar de absurde situaties -waaruit bleek dat deze vreemd voor hen waren-, de reacties van de baby’s op de gebeurtenissen niet afhankelijk zijn van de reacties van hun ouders.

Het is bekend dat acht maanden oude baby’s naar hun ouders kijken om vast te stellen of een situatie dreigend is, maar het was niet bekend of sociaal refereren ook op jongere leeftijd gebeurde of in andere situaties.

Rond de eerste verjaardag van de baby’s werd de proef nog eens herhaald. De baby’s lachten toen om de absurde situaties, zelfs als hun ouders uitdrukkingsloos bleven.

‘De combinatie van veel aandacht voor absurde gebeurtenissen en het lachen om anderen tijdens die gebeurtenissen, verklaart hoe baby’s hun verfijnde gevoel voor humor in 12 maanden ontwikkelen’, aldus de onderzoekers.

Grappen maken

Ander onderzoek toonde al aan dat 18 maanden oude baby’s al grappen kunnen maken met andere peuters voordat ze kunnen praten.

Dokter Mireault zegt: ‘Humor lijkt misschien een frivool onderwerp, maar het is een ideale manier om de ontwikkeling van een kind beter te leren begrijpen, in dit geval de ontwikkeling van sociaal referenen.’

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
65VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De babyuitzet kopen met een budget

Wanneer je zwanger bent moeten er natuurlijk heel veel nodige spullen in huis gehaald worden. Niet alleen voor jouzelf maar ook zeker voor de...

De huid van je baby verzorgen

De tere huid van je baby wil je natuurlijk goed verzorgen maar hoe doe je dat precies? Er zijn veel verschillende producten beschikbaar voor...

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virusontsteking die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Deze ontsteking wordt ook wel valse kroep genoemd....

Het supermama syndroom

Heb jij soms ook het idee dat jij als mama perfect in staat bent om alles voor iedereen te doen en daarnaast ook nog...

Wat is warmte uitslag?

Warmte uitslag kan ontstaan wanneer het buiten erg warm is. Iedereen kan hier last van hebben maar het komt vooral voor bij baby’s en...