Baby leert na 6 maanden humor te herkennen

Baby’s leren na zes maanden al humor te herkennen en om hetzelfde te lachen als hun vader en moeder. Dat toont een nieuwe studie aan, uitgevoerd aan de University of New Hampshire.

Onderzoekers ontdekten dat kleine kinderen in de leeftijd van zes maanden tot een jaar leren wat grappig is door te kijken naar de reactie van hun ouders.

Sociaal refereren

In het project werd onderzocht hoe 6 maanden oude baby’s reageerden op de emotionele reactie van hun ouders tijdens absurde gebeurtenissen. Dit fenomeen staat bekend als ‘sociaal refereren’.

Tijdens de studie werden 30 zes maanden oude baby’s nauwkeurig bestudeerd. De baby’s zagen hoe hun ouders natuurlijk reageerden op twee gebeurtenissen: het kijken naar een prentenboek en naar een kleine, rode schuimbal. Vervolgens liet de onderzoekster het open prentenboek op haar hoofd ‘stuiteren’ , terwijl ze zei: “Zoop, Zoop”. Ook zei ze: “Piep, Beep” toen het rode, schuimballetje op haar neus werd gezet.

Ouders werden geïnstrueerd uitdrukkingsloos naar de onderzoekster te staren of juist naar haar te wijzen en te lachen.

Ondertussen werd de reacties van de baby’s gevolgd, die hun ouders vooral geconcentreerd bekeken toen ze aan het lachen waren. Bovendien bleven ze ook langer staren naar de absurde situaties.

Humor herkennen

De studie wijst dus uit dat, hoewel de 6-maanden oude baby’s lang staarden naar de absurde situaties -waaruit bleek dat deze vreemd voor hen waren-, de reacties van de baby’s op de gebeurtenissen niet afhankelijk zijn van de reacties van hun ouders.

Het is bekend dat acht maanden oude baby’s naar hun ouders kijken om vast te stellen of een situatie dreigend is, maar het was niet bekend of sociaal refereren ook op jongere leeftijd gebeurde of in andere situaties.

Rond de eerste verjaardag van de baby’s werd de proef nog eens herhaald. De baby’s lachten toen om de absurde situaties, zelfs als hun ouders uitdrukkingsloos bleven.

‘De combinatie van veel aandacht voor absurde gebeurtenissen en het lachen om anderen tijdens die gebeurtenissen, verklaart hoe baby’s hun verfijnde gevoel voor humor in 12 maanden ontwikkelen’, aldus de onderzoekers.

Grappen maken

Ander onderzoek toonde al aan dat 18 maanden oude baby’s al grappen kunnen maken met andere peuters voordat ze kunnen praten.

Dokter Mireault zegt: ‘Humor lijkt misschien een frivool onderwerp, maar het is een ideale manier om de ontwikkeling van een kind beter te leren begrijpen, in dit geval de ontwikkeling van sociaal referenen.’

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...