Eén op de drie baby’s van negen maanden oud heeft overgewicht. Dat toont een nieuwe Amerikaanse studie aan.
Kinderobesitas is de laatste dertig jaar verdrievoudigd. Het gaat hier om kinderen tussen de zes en elf jaar oud. Over overgewicht bij baby’s is minder bekend. Om deze reden zijn wetenschappers van de Wayne State University of Detroit een onderzoek gestart.
In totaal onderzochten de wetenschappers 7.500 kinderen toen ze negen maanden oud waren en 24 maanden oud. Vijftien procent van de baby’s van negen maanden oud had overgewicht en 16,7 obesitas. Na vijftien maanden was dit respectievelijk veertien procent en 21 procent.
Overgewicht bij baby’s en peuters brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, diabetes en chronische ziektes op latere leeftijd.
De kans op overgewicht bij je kind is groter wanneer beide ouders zelf ook last hebben van overgewicht. Vaak hebben baby’s een aangeboren voorkeur voor zoete voedingsmiddelen. Als ouder dien je hier rekening mee te houden. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Een kind neemt het ongezonde eetpatroon van zijn ouders over
Overgewicht voorkomen
Als ouder heb je veel zelf in de hand. Een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap is van groot belang. Eet gezond en gevarieerd. Ga vooral niet voor twee eten. Je voeding moet voldoende vitamines en mineralen bevatten.
Na de zwangerschap is regelmaat voor je kind belangrijk. Wanneer je kindje over gaat op vast voedsel is het van belang dat je op vaste tijdstippen eet met weinig of gezonde tussendoortjes (maximaal vier tussendoortjes). Zorg dat je kind de tijd neemt om rustig te eten.
Dring vooral geen eten op bij je kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen onbewust de hoeveelheid eten aanpassen aan de hoeveelheid calorieën die ze die dag binnen hebben gekregen.
Daarnaast is het belangrijk dat je kind voldoende beweegt. Ga samen met je kind op de fiets naar school en laat de kleine veel buitenspelen.