Het eetpatroon van
een zwangere vrouw kan het DNA van haar kind veranderen en daardoor het risico
op obesitas verhogen, volgens onderzoekers.
Een nieuwe studie toont aan dat het eten van veel koolhydraten stukjes DNA
veranderd. Door deze veranderingen kunnen kinderen dikker worden.
Onderzoekers van de University of
Southampton doen onderzoek naar hoe baby’s zich proberen aan te passen aan de
omgeving waarin ze ter wereld komen op basis van het gedrag van de moeder. Uit
onderzoek bij dieren bleek al eerder dat het eetpatroon de functie van genen
kan veranderen. Dit onderzoek valt binnen de ‘epigenetica’, een groeiend
wetenschapsveld waarin de wisselwerking tussen milieu en genen wordt
bestudeerd.
Tijdens
de studie namen de onderzoekers monsters van de navelstreng af en keken naar de
aanwezigheid van ‘epigenetische
markers’. Hieruit kwam naar voren dat vooral bij moeders met een koolhydraatrijk
dieet tijdens de zwangerschap, de kinderen deze markers hadden. Vervolgens
toonden de wetenschappers een sterk verband aan tussen de markers en obesitas
bij het kind op zes- en negenjarige leeftijd.
Professor Keith Godfrey, van de
Universiteit van Southampton zegt: ‘Wat verrassend is is dat de aanwezigheid van epigenetische markers een kwart van het
verschil verklaart in dikheid bij kinderen zes tot negen jaar later.’ Deze
invloed is ook aanzienlijk groter dan de invloed van het geboortegewicht en is
ook niet afhankelijk van het gewicht van de moeder.
Het
eetgedrag van aanstaande moeders blijkt dus op lange termijn gevolgen voor het
kind te hebben. ‘Het is daarom belangrijk om zwangere vrouwen voedingsadvies te
geven. Het staat echter niet altijd hoog op de agenda van gezondheidswerkers.
Om kinderen een eerlijke start te geven zou dit wel moeten’. Aldus Godfrey.