Extra visolie slikken tijdens de zwangerschap heeft weinig zin. Tenminste, dat concluderen Australische onderzoekers. Het slikken van visoliecapsules zorgt er niet voor dat vrouwen minder last hebben van depressies en ook hun kinderen worden er niet slimmer door.
Visolie is rijk aan meervoudig onverzadigde visvetzuren. Deze vetten worden nauwelijks in het menselijk lichaam gemaakt en zijn essentieel voor de ontwikkeling van brein en netvlies in de ogen van een baby.
In totaal namen 2400 zwangere vrouwen deel aan het onderzoek. De vrouwen werden in twee groepen verdeeld. Eén groep kreeg capsules met extra visvetzuren en één groep kreeg een placebo.
De kersverse moeders die de visoliecapsules slikten waren zes weken en zes maanden na de bevalling niet minder somber dan de andere vrouwen die een placebo kregen. Ook werd er bij de kinderen van de moeders geen verschil in ontwikkeling gevonden.
Als reactie op het onderzoek zeggen Amerikaanse wetenschappers dat het opmerkelijk is dat het eten van vette vis tijdens de zwangerschap en de periode dat borstvoeding wordt gegeven wel een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van kinderen, maar het slikken van visoliecapsules niet.
De wetenschappers vermoeden dat dit komt doordat de vetzuren in de capsules minder bioactief zijn. Ook zou het kunnen zijn dat het positieve effect niet berust op de vetzuren, maar bijvoorbeeld op selenium en jodium in vette vis.