Zwangere vrouwen die regelmatig hun mobiele telefoon gebruiken kunnen het risico op gedragsproblemen bij hun kind verhogen. Tenminste, dat beweren Canadese wetenschappers.
Het risico op gedragsproblemen bij een kind van zeven jaar oud wordt met dertig procent verhoogd als zwangere vrouwen minstens vier keer per dag hun mobiele telefoon gebruiken. Wanneer hun nakomelingen vervolgens op jonge leeftijd ook een mobiele telefoon gebruiken stijgt de kans op gedragsproblemen naar vijftig procent.
Sommige Britse wetenschappers zijn sceptisch tegenover de resultaten. Volgens onderzoekster Leeka Kheifets bewijzen de resultaten dat telefoongebruik in verband staat met gedragsproblemen bij kinderen van zeven jaar oud. Sociale factoren, zoals moeders die meer aandacht besteden aan hun mobiele telefoon dan aan hun kind, kunnen dit slechts deels verklaren.
Lawrie Challis, een toonaangevende adviseur van de overheid over de stralingseffecten van mobiele telefoons laat weten dat kinderen beter geen mobiele telefoon kunnen gebruiken tot ze twaalf jaar oud zijn. Uit onderzoek blijft dat meer dan de helft van de kinderen jonger dan tien jaar in het bezit is van een gsm. Patricia McKinney, een Britse expert zegt echter dat het moeilijk te zien is hoe gsm gebruik een ongeboren baby kan beïnvloeden. ‘Wij hebben geen bewijs dat het gsm gedrag van een zwangere vrouw invloed heeft op haar baby.’