De herfst is weer begonnen, en buiten wordt het al flink guur. Het is belangrijk om je kindje in de koudere dagen goed te beschermen, vooral als jullie samen op pad gaan. Met deze tips zorg je ervoor dat je kindje ook in de herfst- en wintermaanden gezond blijft!
Kleding
Baby’s zijn nog niet zo goed in het afregelen van hun lichaamstemperatuur. Je moet ze dus een beetje helpen om warm te blijven op koude dagen. Dit betekent niet dat je je kindje in hoeft te pakken als een michelin-mannetje. Dit is niet erg comfortabel en bovendien krijgt je kleintje het zo weer te heet. Een handige stelregel is dat je hem of haar één laagje meer aantrekt dan je zelf draagt. Baby’s kunnen echter van elkaar verschillen: hou in de gaten wat het beste werkt voor jouw kindje.
Een onmisbaar kledingstuk als je met je baby in de kou naar buiten gaat is een mutsje. Een baby heeft namelijk een relatief groot hoofd vergeleken met de rest van het lijfje, en via de hoofdhuid raakt hij of zij veel warmte kwijt. Als het erg koud is, kies dan voor een mutsje dat de oren bedekt en vast gemaakt kan worden onder de kin zodat hij niet per ongeluk af kan vallen. Als je twijfelt over de kleding van je uk kun je een lekker warm fleecedekentje meenemen. Zodra je merkt dat je kindje het koud heeft, dek je hem of haar toe.
Slapen
Ook bij het slapen geldt dat je baby vooral comfortabel gekleed moet zijn. Als je kindje helemaal ingepakt is en niet meer lekker kan bewegen, zal hij of zij minder snel in slaap vallen. Gebruik een trappelzak, en houd een katoenen dekentje stand-by voor als je baby het koud krijgt. Katoen ademt beter dan andere stoffen, terwijl het wel dik is.
Hoewel je eerste impuls zal zijn om de ramen dicht te houden om geen warmte te verliezen, is het wel belangrijk dat de babykamer goed geventileerd wordt. Doe als je baby niet in de kamer is de ramen op een kier, of zet het luchtrooster open. Sluit deze weer als de kleine gaat slapen: op de tocht liggen is absoluut niet goed voor je kindje.
Herfst- en winterkwaaltjes
Met guur weer buiten en droge verwarmde lucht binnen kan je baby last krijgen van een droge huid. Je ziet dan rode bultjes die kunnen jeuken. Dit komt vooral voor op warme, vochtige plekken waar de kleding tegen de huid schuurt. Het is belangrijk om de nageltjes kort te houden zodat je baby de bultjes niet open kan krabben: dit kan leiden tot een infectie. Om je kindje te beschermen tegen een droge huid kun je vochtinbrengende zalf gebruiken.
Het kan gebeuren dat je kleine ondanks jouw voorzorgsmaatregelen toch een koutje oploopt. Een snotneus kan vervelend zijn, omdat je baby tijdens het voeden steeds moet stoppen om adem te halen. Een verstopte neus kun je verlichten door een heet bad vol te laten lopen en met je kindje een tijdje in de badkamer te gaan zitten met de deur dicht. De stoom van het bad zal het slijm losmaken, en door met een warm washandje het slijm naar de neusgaten de masseren vanaf de brug van de neus kun je je kindje helpen vrijer te ademen. Doe dit laatste niet te vaak: de kinderhuid is nog vrij teer en kan geïrriteerd raken.
Probeer niet elke symptoom van ziekte weg te behandelen met kindermedicijnen. Je kindje is met elke ziekte namelijk bezig een goede weerstand op te bouwen. Het kan vervelend zijn om je baby te zien als hij of zij zich niet lekker voelt, maar als de kwaaltjes niet levensbedreigend zijn is het beter om je kindje zo veel mogelijk op eigen kracht beter te laten worden.
We hopen dat je samen met je baby geniet van de mooie herfstkleuren, de geur van de open haard en de gezellige donkere avonden!