Hoe hou ik mijn slapende baby koel?

Overdag is dit zonnige weer natuurlijk ideaal. In plaats van thuis vast te zitten kun je met je baby op ontdekkingstocht in het bos, een eindje wandelen of met een badje spelen. Helaas kan het met deze temperaturen wel moeilijk zijn voor je baby om slaap te vatten. Hoe kun je hem of haar een handje helpen? 

Zonwering

Zorg voor goede zonwering. Op die manier krijgt de zon geen kans om de kamer te verwarmen. Als je geen zonwering hebt, kun je ook witte lakens aan de buitenkant van de ramen hangen. Dikke witte gordijnen binnen werken ook. Als de opzet van het huis het toelaat, kun je de kinderkamer het beste aan de schaduwkant van het huis indelen. Dan wordt je kindje ook minder snel wakker van de zon die op zijn of haar gezichtje schijnt.

Ventilatie

Zorg voor een goed geventileerde kamer. Doe voor het slapen gaan de ramen open en zet eventueel een ventilator aan. Richt de ventilator naar buiten, zodat de warme lucht uit het huis geblazen wordt. Doe de ramen op een kier als je baby ook echt gaat slapen, want tocht is niet goed voor je kindje. Ook kun je de ventilator het beste neerzetten op een plek waar hij niet op je kindje blaast, en altijd buiten bereik van kindervingertjes.

Bedje vrij

Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk lucht bij het bedje of wiegje kan komen. Haal overbodige dekentjes, kussentjes en knuffels weg, zodat je kindje vrij komt te liggen. Ook kun je het beddengoed aanpassen aan het weer. Als je kindje al een slaapzakje aanheeft, kun je bijvoorbeeld het dekentje weglaten. Een baby kan ook prima met enkel een luier slapen als de temperaturen echt oplopen. Houdt dan wel echt de tocht in de gaten, en ga op je gevoel af.

Waterproof materiaal

Waterproof materiaal is erg handig, maar het laat geen lucht door. Dit is niet fijn in de zomer, en je kunt voor jezelf dus de afweging maken of je dit weg kunt laten. Je kunt ook enkele lagen stof er bovenop leggen die wel ‘ademen’, zoals katoen of linnen.

Kinderwagen

Als je baby in slaap valt in de kinderwagen zal hij of zij het sneller heet krijgen. In zo’n kleine ruimte loopt de temperatuur sneller op. Je kunt een parasolletje aan de kinderwagen vastmaken en een witte doek over de kap leggen die het zonlicht terugkaatst. Donkere kleuren absorberen warmte, let daarop bij de keuze van de kinderwagen.

Kamerthermometer

Met een kamerthermometer hou je de temperatuur in de kamer van je baby goed in de gaten. Een baby slaapt het beste in een ruimte die tussen de 16 en 20 graden is.

Water

Hang natte doeken over stoelen in de kamer. De verdampende lucht helpt de kamer afkoelen. Je kunt je baby ook afkoelen met een nat doekje, maar zorg ervoor dat deze lauw is en niet koud. Je kindje zal afkoelen van het water dat verdampt van haar huidje, niet van de koude doek. Als je denkt dat je baby het echt te heet heeft kun je hem of haar in een lauwwarm badje laten afkoelen. Je kan hem of haar ook op een op een verzorgingskussen of luiermatje leggen zonder luier. Luiers zijn nogal warm om aan te hebben, en zo kan je baby voor het slapen gaan nog even afkoelen.

Laat ons weten op het forum of deze tips geholpen hebben!

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. In de Maxicosi kan de temperatuur ook snel oplopen. Standaard bekleding absorbeert het vocht/zweet van je kindje niet altijd even goed. Wij hebben goede ervaring met een hoes van badstof die wij over de Maxicosi hebben gedaan. Wellicht een tip voor anderen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...