Hoe stimuleer ik de taalontwikkeling?

Al in de baarmoeder hoort je kind je stem. Hij
begint dan al de klanken te herkennen. Als je kind ouder wordt, neemt de
interesse voor geluiden toe. Deze interesse kan op diverse manieren gebruikt worden
om je kind kennis van taal en communicatie mee te geven en zijn
taalontwikkeling te stimuleren.

Praten

Hoe meer je tegen je kind praat, des te meer hij vertrouwd raakt met woorden en zinnen en hier betekenis in gaat zien. Ook vinden baby’s het vaak prettig om naar je stem te luisteren en worden ze hier ontspannen van. Als je niet goed weet waar je over moet praten, kan je gewoon vertellen wat je aan het doen bent en wat je ziet.

Luisteren

Kinderen van ouders die met hun kinderen praten, leren sneller praten dan kinderen waarvan hun ouders alleen maar tegen hun praten. Geef je kind de mogelijkheid om te luisteren en een reactie te geven. In het begin kun je ook prima op de kreetjes en geluidjes van je kind reageren.

Voorlezen

Oudere kinderen vinden het vaak leuk om naar een verhaaltje te luisteren. Door voor elk personage een apart stemmetje te gebruiken en veel plaatjes te laten zien, blijft het voor je kind leuk en stimuleert het zijn taalontwikkeling

Vragen

Door je kind vragen te stellen, betrek je je kind actief bij de gesprekjes. Kijk je baby aan als je een vraag stelt en wacht even op antwoord. In het begin zal je baby niet antwoorden en kun je zelf een antwoord geven. Er gaat vanzelf een keer een dag komen dat je baby wel antwoord geeft.

Imiteren

Door de geluidjes van je baby te imiteren, kan je al snel hele gesprekken voeren. Ook laat je hiermee zien dat je in je baby geïnteresseerd bent en echt met hem bezig bent. Je plaatst je hiermee op het taalniveau van je baby. Blijf dit doen. Praat met eenvoudige woorden en korte zinnen als je kind net leert praten. Let wel op dat je niet een speciaal babytaaltje gaat praten, maar wel correct Nederlands blijft spreken. Zo leer je je kind wat de normale manier van praten is.

Hoge tonen

De meeste baby’s vinden een hoge stem fijner dan een lage stem. Als je gaat zingen, gaat je stem vaak wat omhoog. Het is daarom goed voor de taalontwikkeling van je baby om met hem te zingen.

Abstracte begrippen

Als je kind begint met praten, kan je ook al een begin maken met het uitleggen van abstracte begrippen. Besteed aandacht aan de verschillende kleuren en leg de nadruk op begrippen als groot en klein en hoog en laag. Geef concrete voorbeelden. Hierdoor zal je kind de begrippen sneller begrijpen.

Uitspraak

De meeste kinderen hebben in het begin moeite met de uitspraak. Ze kunnen daarom lettergrepen en klanken weglaten. Lever niet te veel kritiek, maar herhaal de woorden op de juiste manier.

Houd het leuk
Als je kind zijn taalgebruik begint te ontwikkelen, is het belangrijk om je kind niet onder druk te zetten. Dwing je kind niet om taal te gebruiken. Zorg ervoor dat taal leuk blijft en er geen druk achter staat.

Blijf altijd geduldig en enthousiast tijdens de taalontwikkeling van je kind. Breng het als een spelletje en maak het leuk met liedjes en rijmpjes. Volg het ritme en tempo van je kind en geniet zelf ook van de grappige uitspraken en eerste woordjes van je kind.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...