Hooikoorts bij kinderen

Elk voorjaar steken ze weer de kop op: hooikoortsklachten. Tranende ogen, snotteren en niezen. Maar wist je dat ook jonge kinderen last kunnen hebben van hooikoorts? Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van je neus en ogen op het stuifmeel van gras en bloemen. 

Ondanks dat hooikoorts niet te genezen is, kun je de symptomen bij je kindje wel verlichten of zelfs voorkomen.

Wat is hooikoorts precies?
Hooikoorts is een pollenallergie. Het is dan ook vaak het hevigst als het warm, droog en winderig weer is. Wij ademen deze pollen in. Hierdoor komen ze terecht in de slijmvliezen van de neus. Als ze daar aan zijn gekomen barsten ze open en scheiden ze eiwitten af die in het lichaam worden opgenomen. Mensen met hooikoorts zijn overgevoelig voor deze eiwitten. Symptomen zijn onder meer: een snotterende neus, rode en tranende ogen, een piepende adem en benauwdheid.

Hoe herken je een allergie bij je baby?
Hooikoorts is grotendeels erfelijk bepaald. Als beide ouders hooikoorts hebben, dan heeft een baby een grote kans om het ook te krijgen.

Een allergie openbaart zich meestal in de vorm van aan aantal klachten. Toch is het bij kinderen vaak lastig om een allergie te herkennen, omdat de klachten nogal vaag kunnen zijn waardoor je niet direct denkt aan een allergie. Als je kind hooikoorts heeft zal hij of zij veel niezen, maar niezen kan ook weer een symptoom zijn van iets anders zoals een verkoudheid.

Hoewel hooikoorts zich vooral bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar openbaart, kan ook een dreumes de allergie krijgen. Het hooikoortsseizoen loopt grofweg van januari tot en met september. Een aantal symptomen van hooikoorts zijn:

  • Tranende ogen
  • Loopneus of een verstopte neus
  • Veel niezen
  • Kortademig

Maatregelen bij hooikoorts
Als je vermoedt dat jouw kindje last heeft van hooikoorts, houd dan goed de hooikoortsverwachtingen in de gaten. Zijn er veel pollen in de lucht, vermijd dan intensieve wandelingen of spelletjes buiten. Probeer ook zoveel mogelijk weg te blijven van wind en tocht. En houd je kindje uit de buurt van pas gemaaid gras.

Als je kindje last heeft van de oogjes, spoel deze dan met water. Ook deppen met een nat washandje kan de klachten wat verminderen.

Laat je kindje een zonnebril dragen of ga naar zee. Hier zijn minder pollen, waardoor je kindje daar minder last zal hebben van de hooikoorts.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...