Hooikoorts bij kinderen

Elk voorjaar steken ze weer de kop op: hooikoortsklachten. Tranende ogen, snotteren en niezen. Maar wist je dat ook jonge kinderen last kunnen hebben van hooikoorts? Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van je neus en ogen op het stuifmeel van gras en bloemen. 

Ondanks dat hooikoorts niet te genezen is, kun je de symptomen bij je kindje wel verlichten of zelfs voorkomen.

Wat is hooikoorts precies?
Hooikoorts is een pollenallergie. Het is dan ook vaak het hevigst als het warm, droog en winderig weer is. Wij ademen deze pollen in. Hierdoor komen ze terecht in de slijmvliezen van de neus. Als ze daar aan zijn gekomen barsten ze open en scheiden ze eiwitten af die in het lichaam worden opgenomen. Mensen met hooikoorts zijn overgevoelig voor deze eiwitten. Symptomen zijn onder meer: een snotterende neus, rode en tranende ogen, een piepende adem en benauwdheid.

Hoe herken je een allergie bij je baby?
Hooikoorts is grotendeels erfelijk bepaald. Als beide ouders hooikoorts hebben, dan heeft een baby een grote kans om het ook te krijgen.

Een allergie openbaart zich meestal in de vorm van aan aantal klachten. Toch is het bij kinderen vaak lastig om een allergie te herkennen, omdat de klachten nogal vaag kunnen zijn waardoor je niet direct denkt aan een allergie. Als je kind hooikoorts heeft zal hij of zij veel niezen, maar niezen kan ook weer een symptoom zijn van iets anders zoals een verkoudheid.

Hoewel hooikoorts zich vooral bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar openbaart, kan ook een dreumes de allergie krijgen. Het hooikoortsseizoen loopt grofweg van januari tot en met september. Een aantal symptomen van hooikoorts zijn:

  • Tranende ogen
  • Loopneus of een verstopte neus
  • Veel niezen
  • Kortademig

Maatregelen bij hooikoorts
Als je vermoedt dat jouw kindje last heeft van hooikoorts, houd dan goed de hooikoortsverwachtingen in de gaten. Zijn er veel pollen in de lucht, vermijd dan intensieve wandelingen of spelletjes buiten. Probeer ook zoveel mogelijk weg te blijven van wind en tocht. En houd je kindje uit de buurt van pas gemaaid gras.

Als je kindje last heeft van de oogjes, spoel deze dan met water. Ook deppen met een nat washandje kan de klachten wat verminderen.

Laat je kindje een zonnebril dragen of ga naar zee. Hier zijn minder pollen, waardoor je kindje daar minder last zal hebben van de hooikoorts.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...