Een kind zorgt in gezinnen vaak voor een traditionele rolverdeling. Ondanks dat ouders van plan waren evenveel voor het kind te zorgen, vallen koppels vaak terug in een traditionele rolverdeling. Dat blijkt uit een onderzoek van Stephanie Wiesmann.
De reden dat koppels snel terugvallen in de traditionele rolverdeling is dat de moeder tijdens het zwangerschapsverlof meer ervaring opdoet met de verzorging van het kind. Langzamerhand wordt het een routine. Wanneer het verlof voorbij is, is de vrouw ‘hoofdverantwoordelijke’ voor de zorg.
In totaal sprak Wiesmann met 32 stellen die hun eerste kind verwachten. Ze sprak de koppels voor de geboorte van hun kind en na de geboorte.
De meeste koppels gaven voor de geboorte aan dat ze van plan waren de taken eerlijk te verdelen. Beide ouders willen blijven werken en nemen allebei een deel van het huishouden op zich. Na de geboorte blijkt echter dat de man de kostwinner wordt en de vrouw het huishouden doet en grotendeels de verzorging van het kind op zich neemt.
Volgens Wiesmann is de oplossing om niet in een traditionele rolverdeling te vallen dat de man na de geboorte een paar weken vakantie neemt. Meestal neemt de man pas vakantie wanneer het zwangerschapsverlof van de vrouw is afgelopen. Tegen die tijd heeft de moeder al veel ervaring opgedaan met de verzorging van het kind. De man laat dan ook vaak weten dat zijn vrouw het beter kan en laat veel dan ook aan haar over.
Bron: Nu.nl
Hoe hebben jullie de taken verdeeld? Laat het ons hieronder weten!