Je bent al weken bezig met afvallen, maar dan word je zwanger. Wat nu? Kun je afvallen als je zwanger bent?
Tijdens zwangerschap kom je natuurlijk aan en je wilt je kindje alles geven wat het nodig heeft. De foetus moet voldoende voedingsstoffen krijgen en afvallen is daarom niet aan te raden. Je moet voldoende eten maar eten voor twee is overdreven. Strenge diëten moet je zeker niet volgen omdat die te weinig calorieën leveren voor de gezonde groei van jouw kindje. En heb je weleens gehoord van pregorexia? Dan wil je ondanks je zwangerschap toch slank zijn.
Snoep of hormonen?
Tijdens de zwangerschap weet je vaak niet of je toegenomen gewicht komt van teveel eten en snoepen of omdat het de natuurlijke groei is door hormonen en de groei van de baby. Je moet daarom tijdens je zwangerschap extra goed op je voeding letten. In het begin van je
zwangerschap heb je nog niet zoveel kcal nodig. Mocht je toch erge trek hebben, let er dan op wat je eet! Vermijd zoveel mogelijk suikers en vet. Deze voedingsstoffen heeft je groeiende baby niet nodig en worden dus gelijk opgeslagen als vet. Aan het einde van je zwangerschap is het wel noodzakelijk om ongeveer 100 kcal per dag extra te eten. Dit is ongeveer 1 boterham.
Gemiddelde gezonde voedselbehoefte tijdens de zwangerschap:
Brood: 5-7 sneetjes |
Aardappelen: 3-5 kleine |
Groente: 150-200 gram |
Fruit: 2 stuks (200 gram) |
Melk(producten): 2 à 3 glazen |
Kaas: 1-2 plakken |
Vlees/vis/kip/ei/tahoe/tempé: 75 gram (bereid) |
Vleeswaren: 1-2 plakjes |
Halvarine: 5 gram per snee |
Vet of olie voor bereiding: 15 gram |
Vocht: 1,5 liter |
Tijdens de zwangerschap
Je moet er dus op letten dat je tijdens je zwangerschap niet te weinig eet. Als jij te weinig eet gaat je kindje al jouw reserves opeten. En als jij geen reserves meer hebt krijgt je kindje op een gegeven moment een tekort aan voedingstoffen. Te weinig voedingsstoffen kan leiden tot complicaties als vroeggeboorte en nog vele andere risico’s. Als je deze risico’s wilt voorkomen is het dus niet verstandig om op dieet te gaan tijdens de zwangerschap. Het is dus belangrijk om tijdens je zwangerschap voldoende te blijven eten, licht te blijven sporten en bovenal gezond te leven. Dit zal jou en je baby alleen maar ten goede komen.
Terug op gewicht
Gun je lichaam na de zwangerschap ook de tijd om uit te zwangeren. In deze periode kan je lichaam weer tot rust komen en gaan de hormonen weer op hun plaats liggen waar ze horen. Je huid trekt langzaam weer terug en je begint weer een beetje je oude figuur terug te krijgen. Ongeveer drie maanden na de zwangerschap kun je weer gaan sporten. Dit is goed voor je conditie en je lijf vindt het ook fijn om weer een beetje verwend te worden. Let er bij borstvoeding dan wel op dat je ongeveer 100-150 extra kcal en 1 liter extra vocht opneemt, dit om je lichaam te onderhouden tijdens de borstvoeding.
Maar bovenal, gun jezelf de tijd. Het hoeft allemaal niet binnen 2 maanden.
Pregorexia
Toch is dan de grote vraag hoe al die filmsterren en modellen zo snel hun oude figuur weer terug hebben. Het begint bijna normaal te worden dat je binnen een maand na je zwangerschap weer helemaal strak in je vel zit. De gemiddelde huisvrouw verlangt er dan ook naar om er na de zwangerschap weer zo snel mogelijk op je best uit te zien.
Filmsterren en catwalkmodellen leven om hun lijf. Zij hebben dan ook het geld en de mogelijkheden om zo snel mogelijk weer in topconditie te raken. Toch is het niet gezond en verantwoord dat vrouwen zo snel weer terug zijn op hun oude figuur. Dit houdt namelijk in dat ze de gevolgen van hun zwangerschap dusdanig hebben willen beperken wat risico’s voor het kindje met zich meebrengt. Vaak gaat dit gepaard met een extreme drang om mooi en slank gevonden te worden. De medische wereld heeft dat fenomeen dan ook de naam ‘pregorexia’ gegeven (pregnant + anorexia). De ziekte zou te maken hebben met ‘perfect willen zijn’. Net als reguliere anorexia is er ook sprake van ‘niet kunnen omgaan met bepaalde emoties’ en ‘controle proberen uit te oefenen over je eigen lichaam’.
Pregorexia is potentieel gevaarlijk voor jezelf en de baby en kan zelfs levensbedreigend
zijn. Veel sporten en weinig eten tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor kan de groei van de ongeboren baby worden geremd of zelfs gestaakt. Kortom: pregorexia klinkt wellicht hip, maar dat is het absoluut niet.