Een nieuw onderzoek toont aan dat vitamine
B12 de kans op een huilbaby verkleint. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen met
een hoog niveau aan vitamine B12 in de eerste drie maanden van de zwangerschap
drie keer meer kans hebben op een tevreden, rustige baby.
Vitamine 12 staat bekend om het feit dat het een belangrijke rol speelt in de
ontwikkeling van de hersenen en het centraal zenuwstelsel bij ongeboren baby’s.
Vitamine B12 kun je vinden rood vlees, kip, zuivelproducten, verrijkte
ontbijtgranen en lever en schaaldieren –twee voedingsmiddelen die juist aan
zwangere vrouwen worden afgeraden.
De onderzoekers laten weten dat vegetariërs en veganisten bijzonder kwetsbaar
zijn voor een vitamine B12 tekort, een aandoening die leidt tot bloedarmoede,
vermoeidheid, gewichtsverlies en obstipatie.
Maar onderzoekers vrezen ook dat een groot aantal vlees-eters een tekort aan
vitamine B12 hebben. Nederlandse wetenschappers keken naar het vitamine B12
niveau in het bloed van meer dan 4.000 zwangere vrouwen tijdens de 12e
week van de zwangerschap. De onderzoekers vergeleken de resultaten met een
vragenlijst, ingevuld door vrouwen ongeveer drie maanden nadat hun baby’s
werden geboren.
Ongeveer vijf procent van de vrouwen met het laagste vitamine B12 niveau had
een huilbaby, in vergelijking met slechts 1 procent van de moeders die het
hoogste niveau vitamine B12 had.
Wetenschappers geloven dat een tekort aan vitamine B12 de ontwikkeling van
zenuwcellen in de hersenen beïnvloeden, waardoor er irritaties bij baby’s
ontstaan.
Volgens de onderzoekers zou het ook kunnen dat B12 de slaapcyclus treft, omdat een laag niveau de
vrijmaking van het slaaphormoon melatonine voorkomt.
Maar voedingsdeskundigen waarschuwen dat sommige bronnen van de vitamine risico’s
voor zwangere vrouwen met zich meebrengen. Ze raden zwangere vrouwen af om de
voedingsmiddelen lever, rauwe eieren, zachte kazen en schelpdieren –die allemaal
vitamine B12 bevatten- te eten.
Lees hier meer over ‘ongeschikt voedsel tijdens de zwangerschap‘.