Een nieuw onderzoek toont aan dat moeders die last hebben van migraine wellicht meer kans hebben op een koliekbaby dan moeders die geen migraine hebben.
Darmkolieken zijn steeds terugkerende pijnlijke darmkrampen. Een baby met koliekpijn heeft regelmatige aanvallen van ontroostbaar huilen, gewoonlijk elke dag rond dezelfde tijd. Dit huilen klinkt anders dan het huilen op andere tijden. De baby kan zijn beentjes erbij optrekken. Tijdens deze aanvallen reageert de baby niet langer dan een paar minuten op troosten, zoals voeden of vasthouden. De baby kan wel drie uur blijven huilen.
Huilpatroon
Voor de studie analyseerden de onderzoekers de gegevens van 154 moeders en hun baby’s. De moeders werd gevraagd het huilpatroon van de baby te omschrijven, wat vervolgens werd geanalyseerd om te zien of het voldeed aan de definitie van koliek.
In totaal had 29 procent van de baby’s van wie de moeder migraine had last van kolieken, in vergelijking met 11 procent van de baby’s van wie de moeder geen migraine had.
Erfelijke aandoening
‘Migraine is een erfelijke aandoening’, zegt onderzoeker Amy Gelfand. ‘Onze studie suggereert dat koliek een vroeg teken kan zijn dat een kind later een verhoogd risico op migraine heeft. Koliek kan een voorbode van migraine zijn.’
Volgens Gelfand zijn koliekbaby’s waarschijnlijk gevoeliger voor prikkels uit de omgeving, net als mensen met migraine.
Kolieken bij zuigelingen
Hoewel de baby pijn lijkt te hebben, is de koliek niet het gevolg van een ziekte en brengt dit huilen ook geen blijvende schade toe. Voor ouders is het huilen erg moeilijk en frustrerend. Als ouder haal je alle mogelijke trucjes uit de kast, maar niets lijkt te helpen om je kindje rustig te krijgen.
Veel ouders gaan naar de dokter, maar die zal de kleine vaak kerngezond verklaren. Vervolgens wordt er gezocht naar een alternatieve oplossing: andere voeding, massages, osteopathie en alternatieve remedies. Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft alle bestaande studies over kolieken onder de loep genomen om te zien hoe doeltreffend die verschillende strategieën zijn. Twee producten leken wel te helpen, namelijk venkelthee en gezoet water. Maar de studies hierover waren niet honderd procent correct.
Volgens psychoanalyticus Marcel Rufo is kolieken bij baby’s iets psychomatisch en ligt de oplossing van het probleem vaak in de relatie tussen de ouders en het kind. Hij geeft een aantal adviezen om de baby te kunnen kalmeren:
- Een lichte massage van de handen, de voeten enz.
- Je baby op jouw buik leggen en je armen rond hem slaan (je voorarm onder de buik van je baby).
- Zet de baby op je knieën, de rug naar je toegekeerd.
- Leg de armen van je baby gekruist over zijn borst.
- En verlies vooral je kalmte en zelfvertrouwen niet: vroeg of laat stoppen de huilbuien wel, en met drie maanden stoppen ze definitief.
Bron: sciencedaily.com en e-gezondheid.be
Lees ook: