Nederlandse moeders willen meer kinderen dan zij krijgen. Dat meldt de Telegraaf.
Gemiddeld hopen zij op 2,3 kinderen, maar ze brengen er uiteindelijk gemiddeld minder dan 2 op de wereld.
Onderzoekers van het Interdisciplinair Demografisch Instituut gingen op zoek naar de oorzaak van het verschil tussen de wens en werkelijkheid.
Opleidingsniveau
Ze ontdekten dat het opleidingsniveau in Nederland verschil maakt. Wanneer de ouders een hogere opleiding hebben, zal hun kinderwens sneller uitkomen, zeggen de onderzoekers. Volgens Simone de Bruijne van het instituut komt dit waarschijnlijk doordat de hoog opgeleide mannen beter in staat zijn hun gezin te onderhouden.
Ook speelt in Nederland de vraag mee of grootouders in de buurt wonen. Vaak komen er meer kinderen als opa en oma in de buurt wonen, zodat zij –mocht dat nodig zijn- de opvang kunnen verzorgen. Het gaat dan vaak om de ouders van de moeder. De ouders van de vader zien het minder zitten om op te passen.
Andere landen
Ook in veel Oost-Europese landen lopen de verschillen tussen wens en werkelijkheid uitelkaar. De verschillen zijn daar zelfs nog groter dan in Nederland. Moeders in Oost-Europa krijgen slechts de helft van het aantal kinderen dat ze eigenlijk zouden willen.
Bron: artikel – Telegraaf