Het kan een hele klus lijken: met een baby op vakantie. Maar met deze tips wordt het een fijne ervaring voor het hele gezin.
De reis
Je kunt prima met de kleine in het vliegtuig. Plan je reis zorgvuldig zodat je zo min mogelijk hoeft te wachten. Gezinnen met jonge kinderen krijgen meestal voorrang bij het boarden. Babyvoeding mag gewoon mee in de handbagage, maar let op: water niet. Je kind kan wel last krijgen van de oortjes: geef het dan wat te drinken.
In de auto is een autostoeltje verplicht voor baby’s. Voorin op schoot van mama lijkt veilig, maar is technisch gezien de meest onveilige plek in de auto.
Op reis is het belangrijk dat er een reistas mee is met de basisdingen zoals doekjes, luiers en eten en drinken. Neem ook dingen mee om je kindje te vermaken, en een lichte doek om over de maxi cosi te doen om prikkels uit de omgeving weg te nemen.
De nieuwe plek
Je kind zal even moeten wennen aan de nieuwe omgeving, vooral als het de eerste vakantie is. Ga samen op onderzoek uit, en stel je kindje gerust door het vertrouwd te maken met belangrijke plekken zoals het toilet en de slaapkamer. Neem spulletjes van huis mee, die een onbekende omgeving een beetje als ’thuis’ laten aanvoelen. Natuurlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de accommodatie kindvriendelijk is, en zaken zoals een kinderstoel en ledikantje heeft. Je spullen zullen wellicht op andere plekken liggen dan thuis; let op met dingen die buiten bereik van kinderen moeten blijven.
Het is altijd handig om een EHBO-doosje mee te nemen, waarin bijvoorbeeld pleisters, een pincet, muggenspray en stekenzalf zit. Een zalfje tegen luieruitslag is ook goed: door het warme weer op uw bestemming, kan je kind daar sneller last van hebben.
Als de reis naar een ver land gaat, zullen er soms vaccinaties nodig zijn om jou en je kind te beschermen tegen ziektes. Voor sommige vaccinaties geldt een minimum leeftijd. Hoewel inenting verplicht is in Nederland, is je kind doordat het nog niet zo’n goed afweersysteem heeft, toch extra vatbaar voor vreemde ziektes. Houdt er ook rekening mee dat je kind ziek kan worden van kraanwater in sommige landen, evenals softijs en fruit uit stalletjes. Hier kunnen salmonellabacteriën in zitten, die ernstige diarree veroorzaken.
Buitenlandse gerechten zijn vaan pittig of op een andere manier sterk van smaak. Kleine kinderen houden doorgaans van milde smaken. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en neem voldoende eten mee van thuis.
De activiteiten
Op vakantie is het verleidelijk om de dag vol te plannen met activiteiten. Houdt er echter rekening mee dat je kind door alle nieuwe indrukken extra behoefte heeft aan rustmomenten. Samen een siësta houden na het middageten is bijvoorbeeld een goed idee.
Als je met de kleine naar het strand gaat, zorg er dan voor dat je hem/haar goed beschermt tegen de zon. Dit doe je door hem/haar goed in te smeren met een hoge factor. Doordat kinderen bij het spelen met water en zand de zonnemelk toch weer snel verliezen, kun je ze ook een wit t-shirtje aan doen. Hierdoor blijft een groot deel van hun lichaam hoe dan ook beschermd tegen de zon. Erg jonge kinderen kunnen het beste in de schaduw gehouden worden. Een wit hoedje met een grote rand helpt de zon uit het gezichtje te houden, en de witte kleur weerkaatst de warmte. Zorg dat je kindje voldoende water drinkt.
Aan het strand is een zwemluier handig. Ook in buitenlandse zwembaden zijn deze luiers soms verplicht. Deze luiers zijn niet van absorberend materiaal en zuigen zich, in tegenstelling tot gewone luiers, dus niet vol met water. Doordat het water er gewoon doorheen spoelt, houdt het de urine ook niet tegen, maar dit wordt toch afgebroken door het chloor in het zwembad. Wel houdt het de ontlasting tegen, waardoor je je kindje kunt verschonen net zoals met een gewone luier.
Een goede voorbereiding is het halve werk: door je vakantie van te voren goed uit te stippelen en samen door te bespreken, wordt het vast heerlijk ontspannen!